HŽ Infrastrukturi i Odašiljačima i vezama ostaje 18 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 30. prosinac 2016. u 07:51
Arhivska fotografija: Željko Lukunić / Pixsell

Vlada proširila listu državnih tvrtki koje dobit ne moraju uplatiti u proračun RH.

Osim Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Plinacra, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Zračne luke Dubrovnik dobit iz 2015. u ovogodišnji državni proračun neće uplatiti niti Odašiljači i veze, te HŽ Infrastruktura. Ta dva poduzeća Vlada je na jučerašnjoj sjednici u zadnji tren uvrstila na popis državnih tvrtki od streteškog i posebnog interesa koje su oslobođenje obveze uplate do 60 posto neto dobiti u proračun Republike Hrvatske.

Prema podacima koje je iznio ministar financija Zdravko Marić, državni proračun time će ostati bez 18,5 milijuna kuna. Odašiljači i veze zadržat će, naime, 11,9 milijuna kuna koliko je u njihovu slučaju iznosila obveza, a novcima će, prema podacima iz vladine odluke, osigurati likvidnosti poslovanja nakon što se tvrtka zadužila za ulaganja u razvoj i unapređenje djelatnosti. HŽ Infrastruktura će, pak, sa 6,6 milijuna kuna koje će joj odlukom Vlade ostati na raspolaganju pokriti troškove remonta pruge na jednoj od najvažnijih i najprometnijih dionica koridora RH1.

Osim ova dva državna poduzeća, na sjednici Vlade odobren je i indirektni povrat uplaćenih 1,5 milijuna kuna Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). Taj iznos iz lanjske dobiti SKDD je uplatio u državni proračun početkom rujna, netom nakon što je tadašnja Vlada Tihomira Oreškovića i njega uvrstila na listu strateških tvrtki koje su oslobođene te obveze. Uplaćeni iznos iz proračuna, prema vladinoj odluci, namjenski će se upotrijebiti za dokapitalizaciju SKDD-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close