Vladino nevoljko spašavanje Radija 101

Autor: Saša Paparella,VLM , 18. listopad 2011. u 22:00

Kad već želi pomoći, država bi trebala dati svih milijun kuna nužnih za poslovanje Radija 101 do dolaska novog vlasnika, polovično rješenje uskraćuje plaće djelatnicima

Država je još jednom izvela poluokret i, kako smo saznali na skupštini vjerovnika, odlučila spasiti Radio 101. Sredinom 90-tih, predsjednik Franjo Tuđman htio ga je ugasiti, a njegov nasljednik Stipe Mesić postao je maskota Stojedinice. Kad su otišli i Mesić i sklona mu dugogodišnja radijska vrhuška koja je tvrtku dovela u ogroman minus, država kao najveći vjerovnik ponovno pokazuje strogo lice, ministar financija Ivan Šuker nije želio pomoći Stojedinici dužnoj milijune kuna poreza i doprinosa.

Vlada Jadranke Kosor podmetnula im je nogu još jednom kada su izmjenama Zakona o elektroničkim medijima ovog ljeta spriječili prodaju radija. A sada, nakon što su ga par puta odgurnuli, iznenada nude novac za spas radija. Ne znamo koji je pravi razlog tog čina državnog milosrđa, spas zagrebačkog medijskog brenda ili spašavanje vlastitih desetak milijuna kuna potraživanja, koja bi u slučaju likvidacije radija propala. “Prema informacijama kojim raspolažem, RH će osigurati sredstva za Radio 101, čime će njena podrška postati javna”, rekao je predstavnik države na skupštini vjerovnika, nakon čega je i sam glasao za izradu stečajnog plana. U prijevodu, država je sada spremna uložiti novac. Stečajni upravitelj Maroje Stjepović drži da je za normalno funkcioniranje radija narednih šest mjeseci, dok ga ne preuzme novi vlasnik, potrebno milijun kuna. A što ako država da manje? “Ako se uplati i neka manja svota pokušat ćemo preživjeti tih šest mjeseci do realizacije stečajnog plana. Borit ćemo se za opstanak i ako ne dobijemo cijeli milijun, no u tom će nam slučaju biti puno teže i nećemo se moći potpuno posvetiti normalnoj proizvodnji programa”, rekao nam je Stjepović dan nakon skupštine. Dvadesetak ljudi koji su ostali na Stojedinici radi za minimalac, koji nisu primili još od lipnja, a ne dobiju li od države željeni novac slijedi im teška zima bez prihoda. Za sada ne posustaju, no dosta ih ima ponudu za prelazak na neku od konkurentskih postaja gdje bi im plaća bila redovita. Prošla su vremena kad je bio dovoljan jedan Mesićev poziv pa da Ina, tada još neprivatizirana, prebaci novac marketingu Stojedinice. Da je tada netko kontrolirao rasipanje državnog novca i radio bi poslovao na normalnim temeljima ne bi država sada trebala uskakati s još milijun kuna.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Kod njih samo jedna istina liberalna, lijeva, crvena, a koja je Perina? Crna, desna, neslobodna, koja ima više “lica” ovisno kome je namijenjena, pa je jedna za obične građane, druga za “zbrinute” radnike, treća za “naše” a na takvoj istini su se odškolovali oni drugi novinari široko otvorena umna, koji “nisu znali” da je korupcija na desnoj, plavoj strani, uzela toliko maha kao što se pokazalo zadnjih mjeseci, pa su sad krivi “jednoumni novinari” iz raznih medija što se o tome danas vode sudski postupci, je li perice?
predlažem da se “bolnica na kraju grada” osposobi kao centar za probaciju (nadam se da sam pogodila izraz) baš je na zgodnom mjestu, prostora ko u priči, moglo bi biti čak i konformo, i može se šititi u budućnosti, samo je Sava granica i naravno s ove strane šoping centar.

Uprava i djelatnici su ubirali lovu gdje je tko i kako stigao.
Dugo su živjeli bogovski na staroj slavi.
Kada je derneku došao kraj, hajdmo malo uzeti od poreznih krava muzara.
Ipak oni, jeli, imaju određenih zasluga.
Idu i izbori, pa se i tu možda pribere kakav poenčić …

@zvonkac

Daleko je taj radio bio od glasa zdravog razuma. Volio sam ih ponekad slušati, imali su svojih kvaliteta, ali isključivost i netolerancija, pa i bezobrazluk prema slušateljima nisu im bili na čast.

peru očito smeta što je taj radio uvijek bio glas zdravog razuma i borio se protiv primitivizma i takvih koji razmišljaju kao on.

New Report

Close