Politički Balkan u Europskoj uniji

Autor: Danijela Jozić / VLM , 30. rujan 2012. u 22:00

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ne kani dati ostavku zbog sumnji u kriminal. Potvrda je to pripadnosti kulturi čija je deviza: što te više policajaca ganja, veći si igrač

Politička bahatost popraćena nerazumijevanjem temeljnih pojmova demokracije na Balkanu je posve uobičajena stvar. Za Hrvatsku znamo da njezini političari uglavnom ne žele da ih se doživljava “balkanski”, pa izvana njeguju europski imidž.

U svojoj srži, međutim, ostaju Balkanci. Pojam “balkanski”, osim geografskih karakteristika, obično koristimo kako bismo opisali slabiju ekonomsku razvijenost, nedostatak naprednih političkih običaja ili snažnije demokratske svijesti. Hrvatska bi mogla još dugo, bez obzira na skori ulazak u Europsku uniju, i te kako ostati politički primitivna država. Politički i društveni primitivizam označava situaciju u kojoj, bez obzira na sumnje u kriminalne radnje, već podignute ili čak potvrđene optužnice, političari ostaju na svojim pozicijama. Bivši premijer Ivo Sanader ide toliko daleko da poručuje kako će se, unatoč svemu, vratiti i ponovno voditi zemlju… A da trebaju proći desetljeća, čak nekoliko smjena generacija, da bi balkanski mentalitet izašao iz nas, govori i najnoviji primjer takva ponašanja u susjednoj Sloveniji. Iako je već osam godina članica Europske unije, Slovenija i njezini političari ovih dana još jednom pokazuju odakle vuku demokratsko-političke korijene. Osim što slovenski građani još od zimus na čelnoj poziciji u vladi gledaju Janeza Janšu, protiv kojeg se vode sudski procesi zbog slučaja Patria, sad imaju prilike “uživati” u policijskim istragama protiv Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, koji također ne osjeća moralnu obavezu napustiti fotelju zbog sumnji u gospodarski kriminal, pronevjeru javnoga novca s ukupnom štetom većom od deset milijuna eura. Zoran Janković dan nakon opsežne policijske akcije u Ljubljani okuplja 150 svojih najbližih stranačkih suradnika te vodećih ljudi iz poglavarstva i gradskih tvrtki. Samo jedna osoba usuđuje se biti protiv toga da Janković, s obzirom na okolnosti, i dalje vlada gradom. Ostali mu daju bezrezervnu podršku. Janković samouvjereno poručuje da ne namjerava otići ni s čela  stranke Pozitivna Slovenija, ni s dužnosti gradonačelnika. Odmah nakon odlaska policije iz zgrade “magistrata” Janković je s predstavnicima Strabaga potpisao 115 milijuna eura vrijedan ugovor o gradnji centra za zbrinjavanje otpada. I sve je to u skladu s političkom kulturom ovih prostora: što te više policajaca ganja, što te više sumnjiče – veći si igrač.

Komentirajte prvi

New Report

Close