Marko Biočina

Marko Biočina

Ne daju autoceste, ali ne bi kupili dionice HAC-a

U nedavnom se istraživanju javnog mnijenja više od 70 posto građana izjasnilo kako ne bi kupilo dionice HAC-a i ARZ-a.

I što sada? Dvije i pol godine domaća javnost proživljavala je psihozu zbog mogućnosti da se 900-tinjak kilometara domaćih autocesta da u koncesiju nekoj privatnoj, i što je možda još i gore, stranoj kompaniji, te na taj način smanji oko 3 milijarde eura duga koje te autoceste trenutno imaju u svojoj bilanci.

Protiv te antihrvatske rabote vrlo brzo su ustali sindikati, razni domoljubni ekonomisti, državotvorni inženjeri i, naravno, oporba. Brže bolje organizirana je referendumska inicijativa i pod agitpropovskim sloganom "Ne damo naše autoceste" prikupljeno više od 460 tisuća potpisa. U tom festivalu izravne demokracije i patriotizma tek rijetki - među kojima i potpisnik ovih redova - upozoravali su kako je takva referendumska inicijativa ustavno upitna, ali i demokratski deficitarna jer narušava sam temelj ustroja modela predstavničkog upravljanja državom. 

Iznuđeno rješenje
Takvi su bili proglašeni izdajnicima, plaćenicima stranog kapitala i agentima Vlade. Ipak, plašljivoj Vladi na ulasku u izbornu godinu i sama prijetnja referendumom bila je previše riskantna, pa su brže bolje od cijele priče odustali i najavili famozni model B, bastardno mješavinu monetizacije prihoda i prodaje putem javne ponude na burzi. I kada je tako cijela stvar završila, ili možda baš zato, javio se i Ustavni sud, ustvrdivši kako je referendumsko pitanje neustavno, da ograničava Ustavom dopuštene načine ostvarenja državnih gospodarskih interesa, te, što je možda i najvažnije, kako je i samo ime inicijative zavaravajuće za birače - čime je u pitanje dijelom doveden i legitimitet samog broja prikupljenih potpisa.

Na takvu odluku Ustavnog suda u svojoj uobičajenoj maniri lošeg gubitnika reagirao je i referendumski ideolog, glavni cestovni sindikalist, Mijat Stanić poručivši kako je taj sud "instrument u rukama vladajućih", proglasivši sebe pobjednikom jer je Vlada na kraju ipak odustala od monetizacije. No, kakva je to pobjeda? Dok su se vodili teški bojevi oko monetizacije dug autocesta i dalje je nesmetano rastao, a danas iznosi više od 3,5 milijardi eura. Već kad sljedeća tranša kredita dođe na naplatu, HAC i ARZ vjerojatno ih neće moći refinancirati jer im nitko novi kredit ne želi izdati bez državnog jamstva, a državna jamstva po europskim pravilima ne mogu primati.

Svako rješenje tog problema, a nijedno nije povoljno, uključivat će i radikalno restrukturiranje tih tvrtki, uz vjerojatno i značajne rezove na troškovima za zaposlene - upravo one čije interese Stanić nominalno zastupa. S druge strane, nakon ovakve odluke Ustavnog suda, moralnim pobjednikom cijele priče vjerojatno će se vidjeti resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić, no ni ta činjenica, osim malo osobne zadovoljštine, neće mu donijeti puno sreće.

Nova ideja Vlade jest da se ulagači za autoceste pronađu u kombinaciji mirovinskih fondova i domaćih malih ulagača putem burzovne ponude. Koliko će to biti uspješno može se zaključiti iz nedavnog istraživanja javnog mnijenja u kojem se više od 70 posto građana nedvojbeno izjasnilo kako ne bi kupilo dionice HAC-a i ARZ-a. Srećom, oko toga žele li uložiti dio svojih budućih mirovina nitko ih neće ni pitati. Na koncu, uz dva pobjednika, svaka bitka mora imati i gubitnika, a njih je, prema posljednjem popisu stanovništva, negdje oko 4,3 milijuna. 

Troškovi zaduživanja
Svaki građanin do daljnjega će tako uživati u blagodatima državnog upravljanja autocestama i posljedica tog upravljanja. Zbog velikog državnog duga i rasta troška njegove otplate, smanjiti će se ionako mali dio budžeta koji se troši na školstvo, zdravstvo, znanost, subvencije, socijalu...

Troškovi zaduživanja domaćih tvrtki, zbog rizika države, bit će visoki, što će pak smanjiti njihov investicijski potencijal i mogućnosti otvaranja radnih mjesta. Novi deficiti pokrivat će se prodajom javne imovine, a zbog previsoke razine javnog duga Hrvatska i svi njezini građani i narednih će desetljeća biti zatočenici monetarnog limba vlastite eurizirane privrede i nemogućnosti ispunjenja uvjeta za uvođenje eura. No, autoceste će i dalje biti naše. Jedino će sve teže biti priuštiti si cestarinu. 

Komentari (9)
 • serislav
  serislav 11:19 25.4.2015.

  bragoc


  Odlična analiza koja lijepo opisuja naše licimjerje i socijalistički mentalitet! Kao dopunu članku možemo navesti samo da je navedeni Mijat Stanić nedavno na radiju HRT prvi program izjavio da ne želi kupovati dionice autocesta i da se oštro protivi da njegov mirovinski fond kupuje iste. Naime on dobro zna da bi to donosilo samo gubitke. Zato više voli da su ceste "naše" pa ih svi otplaćujemo, a visoke plaće za nerad samo njihove, pa ih samo oni dobivaju!

  Ja ne znam zašto uopće mediji daju prostora tom smradu. Da ga se nije tako gotivilo ne bi niti uspio skupiti potpise. Novinari bi šup.a dali za bilo kakvu priču.

 • Andy
  Andy 10:49 25.4.2015.

  Prvao je pitanje zašto država prvo ne sanira HC (kao npr banke) npr otpustom uhljeba i onda ne ponudi dionice. To ju neće ništa koštati kao za banke (osim gubitka istog broja glasova). Evo ja ću odmah uzeti koliko god imam raspoložive gotovine uz taj jednostavan uvjet.
  SDP priča bajke za malu djecu ne bi li se uvukao do usta biračima a u realnosti nema niti ideje niti pojma bilo što konkretno korisno učiniti.

 • Pero7
  Pero7 9:44 25.4.2015.

  @ kalendar,

  nikad nisam branio lopine , lopine su lopine bez obzira iz koje stranke dolazile a ja nisam nikad bio ni u jednoj stranci ni partiji pa čak ni u sindikatu.
  Najveći prigovor tvojem postu je da mjenjaš ime HDZ-u u kradeze.
  To nitko odgojen nikad ne radi.
  To je kao da tebe umjesto kalendar nazivaju kenjalo.
  Ne mislim ih braniti zbog lopovluka ali je važno reči da u toj stranci ima navodno 200.000 članova , i da stranka nije pravomočno osuđena.
  Naravno važan je i taming optužbi.
  Osobno mislim da nitko nemože nadmašiti u lopovluku crvene drugove koji su osim lopovluka ljude i ubijali po EU a sada im i u Njemačkoj sude (objektivni Sud ?).

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve