Najlakše je linearno rezati

Autor: Božica Babić , 13. studeni 2008. u 20:00

S osobnim identifikacijskim brojem brže bi se otkrilo tko ne može svladati svoje siromaštvo pa treba društvenu solidarnost

Samo mirovine, socijala i zdravstvo mogu biti iznimka u stezanju remena, restrikcijama koje kucaju i na vrata RH, već treći dan ponavlja premijer Ivo Sanader različitoj publici tražeći potporu svih socijalnih partnera za drastične štednje u proračunskom paketu za 2009. godinu čije kreiranje Vlada upravo završava.

Situacija u kojoj Sanader pokušava dokazati da državni brod namjerava držati na pravom kursu unatoč neveri u financijskim vodama pa cijenu te plovidbe u startu pokriva zamrzavanjem plaća administraciji i dužnosnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti zapravo izvrsno ilustrira akumulirani nemar dosadašnjih Vlada i ustrajno guranje pod tepih odavno iskazane potrebe za nacionalnom socijalnom iskaznicom. Sadržaj recepta po kojemu Vlada namjerava teret recesije raspodijeliti na pleća svih Hrvata još ne otkriva, a traži potporu. Najlakše je linearno rezati, ne dati dogovorenu povišicu od šest posto. No, šest posto na 2900 kuna plaće tajnice u nekom ministarstvu u odnosu na šest posto od 19.000 kuna plaće zastupnika u Saboru daleko je od pravednosti. Ni svi sindikalisti, čije očitovanje o kresanju troškova premijer očekuje sljedeći tjedan, nisu ravnopravni. Rasponi neto plaća sindikalnih prvaka u SSSH-a su 8500 – 24.000 kuna. Na projekt osobni identifikacijski broj čekalo se nekoliko mandata, još nije gotov i nitko nije sankcioniran. S njim bi jednostavnije i brže otkrili ne samo utaje poreza i slične malverzacije nekih današnjih uglednika nego i tko zbog različitih fizičkih i ostalih ograničenja ne može svladati svoje siromaštvo pa treba društvenu solidarnost. I vrapci znaju da besplatne knjige ne trebaju svi školarci, baš kao što besplatan javni prijevoz ne treba svim zagrebačkim umirovljenicima, đacima i studentima. Ali premijer traži radikalan zaokret, ne samo rezanje troškova nego i brisanje darova za Božić.

Komentirajte prvi

New Report

Close