Kraj ovisnosti o fosilnim gorivima

Autor: Payal Parekh , 25. travanj 2016. u 22:00

Rekordne globalne temperature, pad cijena fosilnih goriva, povijesna ulaganja u obnovljive izvore energije te globalni pritisak na poštovanje klimatskih obećanja idealno su okruženje za promjenu na globalnoj razini.

Nikad nije bio bolji trenutak za oslobađanje od ovisnosti o fosilnim gorivima. Rekordne globalne temperature, pad cijena fosilnih goriva, povijesna ulaganja u obnovljive izvore energije te globalni pritisak na poštovanje klimatskih obećanja idealno su okruženje za tu promjenu na globalnoj razini. Ta je promjena u ovom trenutku zaista neodgodiva. Klimatski sporazum Ujedinjenih naroda, postignut u Parizu prošlog prosinca, ponovno je potvrdio cilj od dva Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih prosječnih razina temperatura kao gornju granicu globalnog zatopljenja iznad koje posljedice za planet postaju katastrofalne.

On, međutim, uključuje i opredjeljenje da se zatopljenje ograniči na jedan i pol Celzijev stupanj. Sudeći prema posljednjim podacima koje je objavila NASA, postizanje te donje granice trebalo bi se smatrati imperativom. Novi podaci potvrđuju da je 2015. bila najtoplija godina otkako postoje mjerenja te da su se rekordne temperature nastavile na globalnoj razini tijekom prva dva mjeseca ove godine. Prema NASA-inim podacima, globalne temperature u veljači bile su 1,35 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka, na temelju bazne linije za 1951.-1980. godine.

Ugljen u nezavidnoj poziciji
Srećom, čini se da privilegirana pozicija fosilnih goriva već počinje slabjeti. Prema podacima Međunarodne energetske agencije (International Energy Agency – IEA), emisije stakleničkih plinova na globalnoj razini, kao i gospodarski rast, već su u ovom trenutku odvojeni, dok je vezano uz globalnu energiju, CO2 (najveći izvor emisija stakleničkih plinova izazvanih ljudskim djelatnostima) ostao na istoj razini već drugu godinu zaredom. To znači da fosilna goriva nisu više žila kucavica našega gospodarstva.  

Čini se da strmoglavi pad cijena nafte (za dvije trećine tijekom posljednjih 18 mjeseci) nije, kako su se mnogi pribojavali, potaknuo povećanu potrošnju. Umjesto toga, zadao je snažan udarac dobiti divova fosilnih goriva kao što su Shell, BP i Statoil. Ugljen nije u nimalo boljoj poziciji. Nakon najave donošenja moratorija u Kini na nove termoelektrane na ugljen potkraj prošle godine, Peabody, najveći svjetski proizvođač ugljena, nedavno je podnio zahtjev za zaštitom od bankrota u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što više nije mogao podmiriti svoja dugovanja, a djelomice i zbog smanjene potražnje za ugljenom.

U međuvremenu, vrijednost uložena u obnovljive izvore energije doseže rekordne iznose: oko 329,3 milijardi dolara prošle godine, prema rezultatima istraživanja koje je provela agencija Bloomberg New Energy Finance. Čišća, pravednija i održivija budućnost, u kojoj se za energiju koriste samo obnovljivi izvori energije, počinje se smatrati realnom opcijom. Ipak, još treba prevaliti dalek put. Većina vlada i dalje u manjoj ili većoj mjeri drži se destruktivnih fosilnih goriva, s njihovim volatilnim cijenama i razornim učinkom na okoliš, unatoč činjenici da ta ovisnost destabilizira njihova gospodarstva.

Aktivni Break Free
Oni koji su se obvezali da će se pozabaviti klimatskim promjenama, od međunarodnih organizacija do lokalnih zajednica i građana kao pojedinaca,  moraju se hitno osloniti na zamah koji su postigli tijekom prošle godine te ustrajati u vršenju snažnog pritiska na vlade i kompanije da nastave slijediti politike i provoditi ulaganja nužna za ostvarenje prekida ovisnosti o fosilnim gorivima. A sve to dok sve nas zagrijavanje planeta stavlja u rizičnu poziciju. Stoga će povećane aktivnosti u ranoj fazi donijeti dobrobiti za svakoga. Svi moraju vođe smatrati odgovornima za svoja obećanja i odgovornima prema znanosti. Globalni pokreti poput onoga pod nazivom Break Free bili su uzorni po tom pitanju.

Pružanjem podrške kampanjama i kroz masovne akcije namijenjene zaustavljanju najopasnijih projekata baziranih na fosilnim gorivima na globalnoj razini, od termoelektrana na ugljen u Turskoj i na Filipinima, do rudnika u Njemačkoj i Australiji, do opasnog "frackinga" (hidrauličnog lomljenja) u Brazilu i bušenja bunara za naftu u Nigeriji, pripadnici pokreta Break Free nadaju se da će eliminirati snagu i zagađenje industrije fosilnih goriva te usmjeriti svijet prema održivijoj budućnosti.

Povijesni preokret 
Prepoznavši razmjere i urgentnost predstojećih izazova, pokret Break Free spreman je intenzivirati svoj mirni otpor protiv novih i postojećih projekata koji se temelje na fosilnim gorivima. Ključ će se sastojati od snage i hrabrosti zajednica koje će zahtijevati da ostavimo fosilna goriva ispod zemlje i umjesto toga izgradimo zdraviji i pravedniji svijet, u kojem svatko ima pristup održivoj energiji.

Svijet se primiče povijesnom preokretu u energetskom sustavu. Radi ubrzavanja napretka, moramo se suočiti s onima koji profitiraju od klimatskih promjena i obraniti interese običnih ljudi. Aktiviranje koje će uslijediti sljedećeg mjeseca, usmjereno protiv projekata koji se temelje na fosilnim gorivima, važan je korak u pravom smjeru. Borba za oslobađanje od fosilnih goriva odvija se na globalnoj razini. Nitko sebi ne može priuštiti njezino ignoriranje.

© Project Syndicate, 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close