Kamatne stope ostat će duže razdoblje na sadašnjim, povijesno niskim razinama

Autor: Tajana Štriga , 12. lipanj 2017. u 22:00

Europska središnja banka nastavlja isticati da se podrška gospodarstvu eurozone u vidu niskih kamatnih stopa ne može ukinuti sve do trenutka dok se inflatorni pritisci ne pokažu samoodrživim, odnosno dok inflacija ne naraste do ciljanih 2% bez bilo kakve podrške ECB-a.

Tržišta su u nedavnom razdoblju počela špekulirati kako bi se Europska centralna banka (ECB) mogla odlučiti na rano podizanje kamatnih stopa čak i prije nego što završi s programom mjesečnog otkupa obveznica koje trenutno provodi po stopi od 60 milijardi eura mjesečno.  

Posljedica je to prije svega boljih izgleda rasta te nešto jačeg rasta cijena u ožujku i travnju koje je dovelo do revidiranja inflatornih očekivanja naviše na sastanku Vijeća ECB-a u travnju. Isto tako, trenutna regulacija zahtijeva da ECB ni u kojem slučaju nema u posjedu više od jedne trećine postojećih obveznica određenih zemalja.  Kada bi ECB nastavio s trenutnim tempom otkupa i kroz sljedeću godinu, to bi se pravilo svakako prekršilo. 

Slabiji tempo otkupa
No ne treba brkati očekivano postupno smanjenje otkupa obveznica s razinom kamatnih stopa. Snažnije stope rasta kao i regulatorni zahtjevi vrlo će vjerojatno ponukati ECB da već na svom sastanku u rujnu najavi slabiji tempo otkupa od početka sljedeće godine.  S druge strane, čelni čovjek ECB-a Draghi jasno je rekao kako ECB očekuje da ključne kamatne stope u eurozoni ostanu oko trenutnih razina duže vrijeme te dugo nakon što završi program otkupa obveznica.  

Takva retorika ne iznenađuje s obzirom da nakon inicijalnog oporavka u ožujku i travnju inflacija je ponovno zabilježila skromnu izvedbu u svibnju te usporila s rastom od 1,9% godišnje na tek 1,4%, a što je znatno ispod srednjoročnog cilja ECB-a od 2,0%.  Također, "core" inflacija, odnosno inačica inflacije koja isključuje kretanja cijena volatilnijih komponenata kao što su hrana i energija, te je bolji pokazatelj utjecaja domaće potražnje na cijene, zabilježila je skroman rast od tek 0,9% godišnje u svibnju na razini eurozone.  U svijetlu navedenog ECB je na svom sastanku prije nekoliko dana revidirao svoja inflatorna očekivanja naniže za tekuću godinu sa 1,7% na 1,5%, a očekivanja za 2018. i 2019. godinu su revidirana naniže sa 1,6% i 1,7% na 1,3% i 1,6%.  Navedeno ukazuje na to kako ECB ne očekuje da će dosegnuti svoje srednjoročne ciljeve inflacije u sljedeće dvije godine. 

Uvjet za szabilnost
Usto, ECB nastavlja isticati da se podrška gospodarstvu eurozone u vidu niskih kamatnih stopa ne može ukinuti sve do trenutka dok se inflatorni pritisci ne pokažu samoodrživim.  Drugim riječima, inflacija mora biti u mogućnosti rasti ciljanim srednjoročnim tempom od 2,0% bez bilo kakve podrške ECB-a da bi se kamatne stope mogle podići bez reperkusija na gospodarstvo eurozone.  Kako stvari sada stoje čini se da pred nama predstoji duže vremensko razdoblje zadržavanja kamatnih stopa oko aktualnih, povijesno niskih razina.

Komentirajte prvi

New Report

Close