Državna ruka u Mamićevu džepu

Autor: Goran Borković , 11. kolovoz 2010. u 22:00

Suočena s praznom blagajnom i gnjevom građana, vlast je ipak odlučila skočiti sebi u usta i uzeti novac Dinamovu vođi koji joj do jučer nije trebao

Tko ste vi da pozivate Ministarstvo financija da istražuje Dinamo? Tko ste vi da tražite promjene zakona samo kako biste naštetili Mamiću, uzrujano je prije neki dan vikao novinarima izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić.

I nije bez razloga bio ljut. Urođenim instinktom, koji ga je rijetko kada prevario, osjetio je da se obruč zatvara i da državna ruka sve dublje ulazi u njegov džep. Međutim, Mamić je samo jednim dijelom bio u pravu. Nema promjene zakona, a porez će ipak platiti. Kako je to moguće? Ako su do sada važili isti propisi koji će vrijediti i ubuduće, što se promijenilo? Formalno ništa, a zapravo gotovo sve! Evo što o tome kaže Ivo Josipović koji je osim što je predsjednik države i nesumnjivi pravni autoritet: “Dovoljno sam dobar pravnik da ne prihvaćam tumačenja po kojima nam je potreban neki novi zakon da bi se pobrao porez. To nije točno. I prema tome očito je neka politička volja utjecala na to da se porez ne naplaćuje.” O temi ima ponešto reći i premijerka Jadranka Kosor koja je također pravnica: “Ne, Zdravko Mamić nije zaštićeni građanin u smislu plaćanja poreza i drugih obveza prema državi.” Premda tvrde da se slažu oko pitanja naplate poreza, očito je da među njima zjapi golema provalija. Duboka toliko kolika je i nelogičnost u njihovu slaganju. Pitanje je ako Mamić nije (bio) zaštićena osoba, zašto do sada nije plaćao porez? Ili još točnije, ako ima isti status kao ostali, zašto bi ga sada počeo plaćati kad nije morao prije? Kad se zavrzlama pogleda iz malo drukčijega kuta, ispada da se država – suočena s praznom blagajnom i gnjevom građana – grubo poigrala s Dinamovim vođom, proklevši ga onom poznatom kletvom: Dabogda imao pa nemao!

Komentirajte prvi

New Report

Close