Traži 300 mil. eura, a radnici tvrde da nije platio petrinjski Gavrilović

Autor: Saša Paparella , 12. rujan 2014. u 11:38
Georg Gavrilović, vlasnik petrinjske mesne industrije/ Željko Lukunić/PIXSELL

Vlasnik petrinjske mesne industrije tužio je RH.

Činilo se da je povijesna pravda zadovoljena kad je obitelj Gavrilović 1991. kupila većinski paket dionica petrinjske mesne industrije kojoj su prethodno stoljećima, još od osnutka 1690., bili vlasnici.

Poslije drugog svjetskog rata Gavrilovićima je nacionalizirana imovina, a Đuro Gavrilović bio je osuđen na doživotni zatvor u Staroj Gradiški zbog navodne suradnje s neprijateljem. Nakon par godina poslan je u Vrbovec gdje je pokrenuo proizvodnju mesnih konzervi, a potom 1957., skupa sa sinom Georgom, bježi u Austriju. Vratili su se 1965.- otac se zaposlio kao tehnički direktor u Gavriloviću, a sin je bio zamjenik trgovačkog atašea u Uredu Trgovinske komore Austrije. Radio je taj posao do 1991., kada su Gavrilovići kupili  davno otetu obiteljsku tvornicu.  Bilo je hrabro u doba kad je Petrinja bila okupirana na neviđeno dati 3,3 milijuna njemačkih maraka za tvornicu Gavrilović. Tek 1995. ušli su u nju, a trebale su im još dvije godine da pokrenu proizvodnju.

Već 1998. Georg Gavrilović proglašen je menadžerom godine. Međutim… da li su Gavrilovići ikada dali taj novac?  Udruga bivših djelatnika Gavrilovića tvrdi da nije, te da nigdje nema dokaza da je novac uplaćen. U Udruzi objašnjavaju kako treba razlikovati stari pogon tvornice Gavrilović od novog pogona podignutom na zemljištu koje su suradnici kupili 1961. dva kilometra dalje. Bivši djelatnici tvrde i da se 1967. Đuro Gavrilović odrekao svog brenda i recepture u korist radnika, a za što je isplaćen sa 14 milijuna dolara. Također tvrde da kao strani, odnosno austrijski državljanin po zakonu niti nije mogao kupiti hrvatsku tvrtku. Udruga bivših radnika Gavrilovića nekoliko je puta podnijela kaznenu prijavu protiv glavnih aktera ovog preuzimanja koje nazivaju nezakonitim.  I dok radnici tvrde da mesarskoj dinastiji u Petrinji više ništa ne pripada, Georg Gavrilović pred sudom u Parizu tužio je Republiku Hrvatsku i traži odštetu u iznosu od 300 milijuna eura za gotovo 500 nekretnina naknadno izostavljenih iz privatizacije.

 

3,3milijuna

DEM platili su 1991. Gavrilovići za svoju tvornicu

Sudski proces počinje ovaj mjesec. "Nije jasno na temelju čega on to traži, zašto nikad nije predočio račun temeljem kojeg je kupio pet poduzeća Gavrilović registriranih sada u Zagrebu", kažu u Udruzi, te traže od  nadležnih institucija da se očituju kako će se postaviti u arbitražnom procesu. U Udruzi za omogućavanje otimanja tvornice radnicima prozivaju niz istaknutih političara iz tog razdoblja, pri čemu je posebno zanimljivo ime Žarka Domljana, bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora koji je u rodbinskoj vezi s Gavrilovićima. Punih 13 godina, od  1998. pa sve do 2011., Domljan je bio potpredsjednik Nadzornog odbora petrinjske tvornice. Iste je godine iz NO Gavrilovića izašao i Georg Gavrilović, koji je upravu napustio još 2004.

Zamijenio ga je sin, diplomirani ekonomist  Georg Gavrilović mlađi, deveta generacija koja upravlja tom tvornicom. Iako kompanijom upravljaju obiteljski, Gavrilovići se nisu ograničili na svoje vjekovno vlasništvo već su se širili i izvan Petrinje. Gavrilović je 2004. skupa s Vindijom, Podravkom, Krašom i Lurom preuzeo trgovački lanac Diona u stečaju. Nakon tri godine, Gavrilovići su 2007. postali jedini vlasnici, a u zadnjih godinu dana prodali su skoro sve od stotinjak Dioninih trgovina. Nisu stali na Dioni- 2010. preuzeli su franšizu McDonald'sa, odnosno njihovih 16 restorana u Hrvatskoj. Posao im dobro ide- McDonald's posluje preko tvrtke Globalna hrana, koja je lani imala dohodak od 282,6 milijuna kuna i 27,5 milijuna kuna dobiti. Tvornica Gavrilović imala je lani pak 509,4 milijuna kuna prihoda i 20,8 milijuna dobiti. Za dobre rezultate trebalo se znati prilagoditi- prestali su na tržište plasirati svježe meso, a za  strane diskontne lance sada proizvode njihove robne marke.

Biografija Georga Gavrilovića

  • 1940. rođen u Zagrebu 
  • 1957. s ocem Đurom pobjegao u Austriju 
  • 1965. Đuro i Georg Gavrilović vratili se u Zagreb   
  • 1991. Georg Gavrilović kupio obiteljsku tvornicu u Petrinji 
  • 2004. preuzeo trgovački lanac Diona, skupa s Krašem, Lurom, Podravkom i Vindijom
  • 2007. postao jedini vlasnik Dione 
  • 2010. obitelj Gavrilović preuzela 16 restorana McDonald'sa

Komentari (2)
Pogledajte sve

Očajnički čin,treba znati pozadinu. Sin voli trošiti vrijeme u kasinu ali u velikim razmjerima.Mislim da bi 300 mil € trajalo kratko jer to u Las Vegasu i nisu neki novci.

Rasprodaju sve,ne bi bilo iznenadjujuce i da sama tvornica ode na bubanj. Zatvorili su sve mesnice,prodali većinu Diona koje su im nosile trećinu prihoda za mesnu industriju,otpustili preko 200 radnika…potpuno promašili kupnjom Purisa…bili su najveći u exYU a sad tek četvrta po veličini u RH a sustizu ih i Ravlic i Medven…izgleda da im je cilj napunit džepove i “natrag u izgnanstvo”,Austrija a Banijskoj sirotinji kako bude…

New Report

Close