Smjene u Poreznoj: Šef ‘undercover policajaca’ naglo u fokusu javnosti

Autor: Saša Paparella , 09. svibanj 2014. u 12:37
Tihomir Kralj/ Goran Jakuš/PIXSELL

Nakon duge policijske karijere, od 2010. do sada Kralj je promijenio tri poslodavca – Ministarstvo pravosuđa, Carinu i Poreznu upravu, koju je par dana vodio.

Nakon odlaska Nade Čavlović Smiljanec, a prije nego što je odlučeno da za  v.d. ravnatelja bude imenovan Josip Lozančić, operativnu brigu o Poreznoj upravi vodio je pomoćnik ravnatelja Tihomir Kralj.

Unatoč špekulacijama kako bi  mogao i neko duže vrijeme ostati na čelu Porezne, bile su male šanse da ga premijer Zoran Milanović ostavi na toj poziciji. Kralj je, naime, u Poreznu upravu lani došao zaslugom netom smijenjenog ministra financija Slavka Linića.   Diplomirani kriminalist Tihomir Kralj, koji je u zadnjih par godina nekoliko puta mijenjao posao, prvih je dvadesetak godina karijere – od 1991. do 2010.- proveo radeći u MUP-u. Tamo je bio  pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, potom načelnik Odjela kriminaliteta droga i, desetak godina, načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova. Iza tog naziva skrivaju se prikriveni istražitelji, 'undercover policajci', koji se ne sastaju u službenim policijskim prostorijama, već im je mjesto sastanka uvijek neka druga lokacija. Ni njihovi kolege ne znaju tko su oni, a po potrebi mijenja im se i identitet.

"Moja supruga ne zna kamo ja odlazim kada imam sastanak s nekim kolegom koji je na zadatku. Nju odvezem na posao, a ja potom zaobilaznim putevima odlazim na mjesto sastanka", ispričao je Kralj 2007. u intervjuu jednom portalu, uz koji iz razumljivih razloga tada nije objavljena i njegova slika. "Pomalo me frustrira što ne smijem javno pohvaliti svoje ljude nakon što je uspješno završena neka velika obrada. Ponekad, dok su na zadatku, prikriveni policajci danima ne dolaze kući i ne komuniciraju s obitelji. Zato njihove supruge ponekad posumnjaju da im muževi imaju ljubavnice", ispričao je tada anegdotu Kralj. U tekst se saznalo da djelatnici Odjela posebnih kriminalističkih poslova imaju pomalo neočekivane hobije- "umjesto borilačkih vještina, hobiji undercover policajaca su najčešće cvjećarstvo, slikanje i voćarstvo".

Tom prilikom nismo saznali koji su hobiji Tihomira Kralja. Iz njegove se biografije može saznati da je napisao cijeli niz stručnih tekstova, pa je tako i koautor knjige o Zakonu o zaštiti svjedoka. Uz diplomu Pravnog fakulteta, naknadno je stekao i titulu diplomiranog kriminaliste, a vremenom je i magistrirao.    U međuvremenu je i profesionalno napredovao- na prijedlog v.d. glavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko 2008. ga je imenovao načelnikom Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), 'hrvatskog FBI-ja'. Ne zadugo- već 2009. smijenio ga je novi ravnatelj Oliver Grbić, Nakon punih 19 godina, Kralj je 2010. otišao iz policije. Od 2010. do danas promijenio čak tri radna mjesta. Prvo je otišao za tajnika Ministarstva pravosuđa, što je radio skoro dvije godine.

A kad je na vlast došla Kukuriku koalicija, dobiva novu ponudu i 2012. postaje  zamjenik ravnatelja Carinske uprave, nakon što je iz nje otišla ekipa Mladena Barišića. Tamo ostaje svega godinu dana- nakon što je u svibnju 2013. ministar financija Slavko Linić smijenio devet istaknutih dužnosnika Porezne uprave zbog sumnje u zlouporabu ovlasti, pozvao je Kralja da preuzme mjesto zamjenika ravnateljice.Već tada su se čule kritike da Linić u svoje ministarstvo dovodi previše bivših policajaca, a među njima i Branka Šegona, koji se tim poslom bavio još u vrijeme kad se MUP zvao SUP. Dolazak u Poreznu upravu bio je pogrešan potez Tihomira Kralja. Nakon što je desetljećima u anonimnosti dobro radio svoj posao, iznenada se zatekao osvijetljen i usamljen na bojnom polju Slavka Linića i Zorana Milanovića. 

Biografija

  • 1966. rođen Tihomir Kralj   
  • 1990. diplomirao na Pravnom fakultetu u u Zagrebu
  • 1991. zaposlio se u MUP-u 
  • 2008. prvi ravnatelj PNUSKOK-a 
  • 2010. nakon 19 godina u policiji, prelazi na mjesto tajnika Ministarstva pravosuđa
  • 2012. zaposlio se u Carinskoj upravi
  • 2013. imenovan pomoćnikom ravnateljice Porezne uprave  

Komentirajte prvi

New Report

Close