Lik i djelo Mate Granića: Bivši liječnik, ministar i dekan ide na Pantovčak

Autor: Saša Paparella , 15. siječanj 2015. u 22:01
Mate Granić/Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova iz doba okončanja rata važna je osoba za uspjeh Kolinde Grabar Kitarović.

Doktor Mate Granić, koji se već desetak godina bavi poslovnim konzaltingom i lobiranjem, po svemu sudeći vraća se na javnu scenu- mediji spekuiraju da će nekadašnji ministar vanjskih poslova za čijeg je mandata okončan rat u Hrvatskoj i BiH postati savjetnikom nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, također nekadašnje šefice hrvatske diplomacije.

Buduća predsjednica i sama svog prijatelja i mentora Granića javno navodi kao osobu važnu za njenu karijeru, pa takav poziv zvuči kao očekivan rasplet događaja.  O svemu tome Granić zasad šuti, ovih je dana odbio nekoliko ponuda za intervjue, ali nigdje ne poriče da je njegov odlazak na Pantovčak realna opcija. Kako doznajemo, njegov bi eventualni angažman u Predsjedničkim dvorima- ili gdje već bude smješten ured nove predsjednice- bio isključivo na volonterskoj bazi. Već su stigle najave da će u tom slučaju nova predsjednica voditi čvrsto definiranu vanjsku politiku, bez zbunjivanja svojih prijatelja i partnera potezima kakav je primjerice bio Lex Perković. Također, radit će se na što boljim odnosima s Njemačkom, a s Pantovčaka će se inzistirati i na što boljem korištenju europskih fondova.

 

11,8milijuna

kuna prihoda imala je Granićeva tvrtka Magra 2010.

Odnosi sa SAD-om preći će iz protokolarnih u partnerske, te će se poraditi i na čvršćem rješavanju svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama kao što su granice, sukcesija i nestale osobe, što može uključiti i obraćanje međunarodnom sudu. Odvije li se sve po tom scenariju, Mate Granić će tako ipak doći u Predsjedničke dvore, u čemu nije uspio na predsjedničkim izborima održanim 2000., nakon smrti Franje Tuđmana. Tada – za razliku od Kolinde Grabar Kitarović danas- nije dobio podršku HDZ-a i izbore je dobio Stipe Mesić, čime je počelo 15 godina u kojima će predsjednik Hrvatske biti ljevičar. Razočarani Granić napustio je  stranku i osnovao Demoratski centar (DC). Kako je kasnije rekao- iz moralnih razloga više nije htio biti s tim ljudima, iako bi mu politički bilo bolje da je ostao u HDZ-u. Da je predsjednik te stranke postao Ivić Pašalić, DC bi imao svoj smisao.

Međutim, HDZ je preuzeo Ivo Sanader i postavio stranku kao umjereno konzervativnu, čime je DC  izgubio prostor za djelovanje. Nakon odlaska iz politike Granić osniva konzultantsku tvrtku Magra, pa se sada postavlja pitanje kako će izbjeći sukob interesa postane li savjetnikom. Nitko u njegovoj obitelji nema afiniteta prema preuzimanju tog posla, no kako doznajemo iz poslovnih krugova, postoje interesenti voljni preuzeti Magru, a čime bi i Granić mogao neopterećeno prihvatiti eventualni poziv nove predsjednice. Magra, doduše, nakon niza dobrih godina- 2010. imala je prihod od 11,8 milijuna kuna- zbog sve dublje krize više ne posluje tako dobro, pa je tako 2013. prihod pao na 675.000 kuna. U zadnje se vrijeme pisalo o Granićevim problemima s naplatom lobističkog posla obavljenog za vlasnike zagrebačkog Westgatea, s kojima je bilo nekih nesuglasica, a teško ide i naplata onih poslova u kojima ništa nije bilo sporno.

Poznavatelji situacije tvrde da će Magra sva potraživanja naplatiti vrlo skoro, vjerojatno već u narednih mjesec dana.  Mate Granić se može pohvaliti da je u životu imao nekoliko karijera. Počeo je kao liječnik, pa sveučilišni profesor  te najmlađi dekan u povijesti zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Krajem 80-tih uključio se u demokratske promjene, bio je član alternativne komisije za izradu ustava. Uvođenjem višestranačja nije se odmah uključio u  politiku, a onda je počeo rat i Granić postaje pomoćnik zapovjednika stožera saniteta. U srpnju 1991. preko mandatara Franje Gregurića predsjednik Tuđman uputio mu je poziv da postane potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, što je Granić prihvatio i za svagda skinuo liječničku kutu. Nižu se funkcije- glavni je pregovarač s JNA, ustrojio je Ured za izbjeglice, u pregovorima sa sindikatima odgovara ih od generalnog štrajka. Krajem svibnja 1993. postaje ministar vanjskih poslova te vodi glavne pregovore o zaustavljanju rata u BiH, od Splita do Daytona. Demoraliziranoj Hrvatskoj i danas treba pomoć, baš kao u doba rata, a Mate Granić  vjerojatno će i u ovoj krizi dobiti svoju priliku.  

Biografija

  • 1947. – rođen u Baškoj Vodi 
  • 1971. – diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 
  • 1990. – postao dekan Medicinskog fakulteta 
  • 1991. – potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva  
  • 1993. – ministar vanjskih poslova RH 
  • 2000. – kandidat HDZ-a na izborima za predsjednika republike, nakon poraza utemeljio Demokratski centar (DC)
  • 2004. – osnovao Magru, tvrtku za strateške konzultacije, lobiranje i strana ulaganja u RH i regiju

Komentari (17)
Pogledajte sve

@pero7
To je prava klapa ……… za zapivati “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”

Sumnjam da ste neinformirani , vjerujem da ste zločesti .

Nije vam smetalo kada su savjetnici bili “domoljubi” :

Tamaru Obradovic Mazal,
Dejana Jovica,
Sasu Perkovica,
Danicu Jurcic Spasovic,
Sinisu Tatalovica,
Budimir Lončar ,
Tomislav Jakić…

Granić je na HTV 1 (Otvoreno) izjavio : da nejde na Pantovčak , a prijateljici Predsjednici Kolindi savjet će dati volonterski ako ga upita.

ako se to desi,to je po mom misljenju prvi minus,za novu presjednicu,mislila sam da je ona pobornih mladih,intektualnih kadrova i stednje.Po ovome clanku to tako ne izgleda.[emo_palacd]

Kaj smo stvarno spali na ishlapjele pokvarene lobiste koji samo lobiraju u svoju korist i nikad ništa nije konkretno učinio za ovu državu,Dobar je ko sveta voda ni za noge oprati.

New Report

Close