Dizajniranje akvarija – hobi koji je postao unosan posao

Autor: Darko Bičak , 13. kolovoz 2007. u 06:30

Dvojica visokoobrazovanih mladih ljudi osnovali Aquascaping studio Mariva

Ivan Radosavljević i Marko Petrak dugogodišnji su prijatelji koje je spojio hobi, strast za akvaristikom, a što su sada pretvorili u biznis te postali poslovni partneri. Naime, kako objašnajva Ivan Radosavljević, inače profesor biologije, u svakodnevnom hobističkom radu s akvarijima i organizmima shvatili su da je taj sektor u Hrvatskoj još podosta nerazvijen te da bi se od toga moglo i zaraditi – spajanjem ugodnog s korisnim. Produkt toga je njihova danjašnja tvrtka “Aquascaping studio Mariva” koji je službeno registriran početkom ove godine. Mladi akvaristi tvrde da da u našoj zemlji nemaju konkurenciju jer postoji samo još jedna tvrtka ali s drugačijom ponudom od njihove i specijalizacijom samo na morske akvarije. Njihov Aquascaping studio Mariva je specijalizirani studio za dizajniranje, izradu, postavljanje i održavanje ekskluzivnih slatkovodnih i morskih akvarija, a njihovi klijenti su gotovo u cijelosti tvrtke, turistički kapaciteti te trgovački i javni prostori.

Neponovljiv doživljaj “
Naš tim čine dizajneri za podvodni svijet, ali i stručnjaci za biologiju i kemiju čija prisutnost je neophodna da bi akvariji dugoročno besprijekorno funkcionirali“, ističu naši sugovornici. Djelatnost kojom se bave zasnovana je na studijama koje dokazuju da promatranje akvarija djeluje izrazito povoljno na psihofizičko stranje osobe lišavajuci je stresa i napetosti. Promatrajući sa dizajnerskog gledišta, akvarij je najljepši mogući ukras u svakom prostoru. On je jedinstven, dinamičan, neponovljiv u svakom novom trenutku te čini prostor u kojem je smješten ekskluzivnim i ugodnim za boravak” kaže suvlasnik tvrtke Ivan Radosavljević. Njegov partner u poslu i suvlasnik, Marko Petrak, ističe da njihovi akvariji redovito nastupaju na najvećim svjetskim ‘’aquascaping’’ natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate. Tako su ušli u Top 20 tvrtki na nedavno završenom natjecanju u SAD-u na kojem je nastupilo više od 200 akvarista, a dobar rezultat se očekuje i na najačem svjetskom natjecanju u Japanu na kojem nastupi i više od 500 umjetnika ovog zanata. “Ovo je umjetnost i svaki novi projekt nam je novi izazov i zasebna priča. Naša ponuda uključuje sve tipove i dimenzije slatkovodnih i morskih akvarija, od minijaturnih ‘’aqua-cubova’’ na radnom stolu, do velikih akvarija sa zapremninom od više tisuća litara za velike i raskošne objekte. Nakon što idejno i dizajnerski predložimo klijentu najprikladnije rješenje, na njemu je da odluči što najviše odgovara njegovom ukusu, željama i mogućnostima”, kaže Marko Petrak, inače akvarist i novinar pred magisterijem iz Međunarodnih odnosa.

Podvodna vegetacija
Najčešći akvariji koji se u svijetu rade su slatkovodni tropski akvariji te morski tropski akvariji koji su pak nešto uistinu posebno, egzotično i rijetko, no i nešto skupljiji. Radosavljević objašnajva da iako možda pristupačnija, slatkovodna akvaristika svojom atraktivnošcu i raznolikošću ni u čemu ne zaostaje za morskom. U biljnom slatkovodnom akvariju prednost se daje vodenoj vegetaciji, dok ribe služe samo kao nezaobilazan dodatak koji čitavoj kompoziciji daje potrebnu živost.

Akvarij kao terapija protiv stresa i napetosti

Aakvaristika datira gotovo od kada i ljudska civilizacija te su još stari Sumerani njegovali kulturu uzgajanja ukrasnih ribica, a Kinezi su tu vještinut doveli gotovo do savršenstva. Akvariji koje se danas mogu napraviti najvjernije prikazuju dno neke rijeke ili koraljni greben ostavljajući “gledatelje” bez daha. Akvaristi tvrde da su američki znanstvenici dokazali da promatranje akvarija ima izrazito povoljan učinak na ljudski organizam te može pomoći kod Alzheimerove bolesti, ali i rješava ljude stresa, anksioznosti i drugih neizbježnih sindroma modernog i brzog življenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close