Zvjezdana Blažić prva savjetnica ministra Jakovine

Autor: Danijela Jozić,VLM , 15. svibanj 2012. u 18:00

Zadatak Z. Blažić je da osigura koordinaciju ministarstava, AUDIO-a i banaka kako bi opstale tvrtke u poteškoćama

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina imenovao je prvog savjetnika, točnije savjetnicu. Riječ je o Zvjezdani Blažić, bivšoj predsjednici Uprave Badela 1862, koja će ministra savjetovati tijekom četiri godine, i to u prvom redu u sektoru prehrambene industrije. “Za mene je to normalan nastavak karijere nakon 26 godina provedenih upravo u prehrambenoj industriji. Moje imenovanje na ovu funkciju ima smisla i smatram da mogu dati jak doprinos”, rekla je za Poslovni dnevnik Blažić.

Otkako je napustila Badel 1862 lani u prosincu, nekoliko je puta s Jakovinom razgovarala o svojem angažmanu u Ministarstvu, i to ne treba čuditi, kaže, jer ona nije nepoznato ime u svijetu biznisa. Već se uključila u problematiku naše prehrambene industrije pri ulasku u EU i izlasku iz Cefte. U Ministarstvu o angažiranju Zvjezdane Blažić pak kažu: “Ministarstvo poljoprivrede je vrlo složeno ministarstvo i resor je i za prehrambenu industriju, koja je jedna od najvažnijih industrijskih sektora i najsnažniji dio hrvatske prerađivačke industrije. Danas u djelatnosti proizvodnje hrane, pića i duhanskih proizvoda radi više od 1200 tvrtki s ostvarenim ukupnim prihodom od 36,2 milijarde kuna, što je 24 posto prerađivačke industrije. Velik broj kompanija iz tog sektora je uspješan i čini perjanicu hrvatskoga gospodarstva te za njih treba stvarati maksimalno poticajne uvjete i dobar servis. Nažalost, postoji i niz tvrtki u poteškoćama, za koje treba stvoriti posebne timove i utvrditi mogućnost njihova opstanka na tržištu. Treba osigurati koordinaciju ministarstava, AUDIO-a i banaka i tu je predviđeno djelovanje Zvjezdane Blažić koja se tijekom niz godina potvrdila kao uspješan menadžer u vodećim hrvatskim kompanijama.”

Pritom nam nisu otkrili koliku će plaću Blažić primati. S obzirom na dosadašnje angažmane savjetnika po drugim ministarstvima, može se nagađati da je to između 10 i 15.000 kuna. Nakon imenovanja prvog savjetnika logično je očekivati da će ministar Jakovina donijeti odluku o još nekim imenima. Njegov je prethodnik Petar Čobanković imao naime pet savjetnika. Zvjezdana Blažić je s mjesta predsjednice Uprave Badela 1862 smijenjena u prosincu prošle godine. Iako se činilo da bi je nova vlast mogla zadržati na toj poziciji, bivši članovi NO-a su je smijenili, i to upravo u “vakuumu”, u vrijeme vlasničkog restrukturiranja Badela 1862. U kompliciranoj priči o ratu dioničara u tom proizvođaču pića na kraju je većinski vlasnički paket preuzela država na ime nagomilana duga za poreze i trošarine. Zanimljivo je da je upravo Blažić odradila najveći dio posla u vezi s preustrojem i spašavanjem Badela 1862, no svoju poziciju na čelu Uprave nije uspjela na kraju zadržati. Navodno su se oko njezina imenovanja u Ministarstvu zauzela i neka važna imena u SDP-u. Blažić je prije dolaska u Badel 1862 (2005. godine) radila dvadeset godina u Krašu gdje je, između ostalog, bila i na čelu Uprave.

‘Samo’ 50 posto

Uzela oko dva milijuna kuna otpremnine
“Moja će plaća u Ministarstvu biti u skladu sa zakonom i pripadajućim pravima”, rekla nam je Blažić. Na naše pitanje da komentira informacije koje smo dobili da je iz Badela 1862 otišla s višemilijunskom otpremninom rekla je: “Oni koji me poznaju znaju da novac nije moj jedini motiv. U Badelu sam imala menadžerski ugovor, a nakon odlaska iskoristila sam manje od polovice iznosa koji sam trebala dobiti”, pojasnila je. Prema našim informacijama navodno je imala pravo na otpremninu od četiri, a na kraju je uzela manje od dva milijuna kuna. Navodno je njezina plaća u Badelu 1862 bila 90.000 kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da padneš u nesvjest… Umjesto Remetinca, savjetnica – moguče samo u Hrvatskoj !

poštena žena..mogla je uzet 4 a uzela je samo 2 milijuna…u katastorfi od firme

New Report

Close