Znanstvenica s Ruđera u projektu obnove timusa

Autor: Marija Crnjak , 04. veljača 2014. u 21:59
Uzgojene stanice timusa liječit će neke bolesti/FOTO

Dr Mariastefania Antica partner u međunarodnom projektu.

Znanstvenica Instituta Ruđer Bošković, dr. Mariastefania Antica postala je partner na multidisciplinarnom projektu THYMISTEM u sklopu sheme 'Zdravlje' Sedmog okvirnog programa Europske unije vrijednom 6 milijuna eura, od čega 500 tisuća pripada IRB-u, objavio je Institut.

Kako pojašnjavaju u Ruđeru, riječ je o projektu koji okuplja institucije i stručnjake u području biologije i imunobiologije iz šest europskih zemalja i SAD-a, koji će tijekom sljedeće četiri godine razvijati metode za uzgoj stanica matica timusa kako bi u budućnosti omogućili obnovu tkiva timusa i imunosnog sustava ljudi. Cilj projekta je razviti terapiju stanicama maticama koje mogu obnoviti imunosni sustav tako što će popraviti timus, organ koji se nalazi u prsnom košu iznad srca i koji je zadužen za proizvodnju važnih obrambenih stanica organizma.

Cilj je stvoriti predkliničke temelje za razvoj novog smjera u terapiji stanicama maticama. "Radimo s tkivom timusa odraslih osoba koje je nusproizvod kirurških operacija prsnog koša. Iz tog tkiva će se izolirati stanice matice za liječenje određenih bolesti ili stvaranje novih stanica Ako uspijemo uzgojiti timusne stanice 'u epruveti', moći ćemo obnoviti oštećeno tkivo ili pak stvoriti novo tkivo timusa, omogućiti obnovu limfocita T te osigurati stvaranje normalnog imunosnog sustava," pojašnjava Antica čiji je projekt ušao u 10 posto najboljih projekata u okrviru Programa.

Komentirajte prvi

New Report

Close