'Zimmer frei' ugostio 16 posto više turista

Ove sezone iznajmljivanjem apartmana bavilo se oko 64.000 kućanstava/Ivana Ivanović/PIXSELL Ove sezone iznajmljivanjem apartmana bavilo se oko 64.000 kućanstava/Ivana Ivanović/PIXSELL

Obiteljski je smještaj apsolutni broj jedan među domaćim turistima i do kolovoza ga je za odmor izabralo milijun Hrvata.

Kao u inat turističkim teoretičarima koji bi davno zaustavili njegov rast u korist hotelskih soba, popularnost tzv. zimmer freija ne jenja.

Štoviše, dok broj turista raste po stopi od 8 posto, privatne sobe i apartmani ih, prema posljednjim dostupnim podacima, ugošćuju čak 16 posto više nego lani, kad su ostvarili 24 od ukupno 74,7 milijuna noćenja. Zbog povoljnijih cijena nego u hotelu, obiteljski je smještaj apsolutni broj jedan među domaćim turistima i do kolovoza ga je za odmor izabralo milijun Hrvata. Stoga se ove sezone tim poslom bavilo oko 5000 kućanstava više nego lani u isto doba (ukupno oko 64.000), a na tržištu je i 50-ak tisuća zimmer frei postelja više (ukupno oko 500.000).

"Koliko priče o tome da imamo previše privatnih soba i apartmana za iznajmljivanje drže vodu, govore i primjeri iz Austrije, Italije ili Bavarske, primjerice, gdje obiteljski smještaj prevladava, tražen je i odlično funkcionira. Ne želimo valjda da nam uzor budu zemlje s turističkim resortima iz kojih turisti i ne iziđu tijekom odmora?", pita predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić. Ističe da se u obiteljskom smještaju svake godine u obnovu uloži 750 milijuna te da će proračun kroz porez na dohodak ove godine dobiti oko 150 mil. kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve