‘Zimmer frei’ ugostio 16 posto više turista

Autor: Radmila Kovačević/VL , 12. listopad 2015. u 09:40
Ove sezone iznajmljivanjem apartmana bavilo se oko 64.000 kućanstava/Ivana Ivanović/PIXSELL

Obiteljski je smještaj apsolutni broj jedan među domaćim turistima i do kolovoza ga je za odmor izabralo milijun Hrvata.

Kao u inat turističkim teoretičarima koji bi davno zaustavili njegov rast u korist hotelskih soba, popularnost tzv. zimmer freija ne jenja.

Štoviše, dok broj turista raste po stopi od 8 posto, privatne sobe i apartmani ih, prema posljednjim dostupnim podacima, ugošćuju čak 16 posto više nego lani, kad su ostvarili 24 od ukupno 74,7 milijuna noćenja. Zbog povoljnijih cijena nego u hotelu, obiteljski je smještaj apsolutni broj jedan među domaćim turistima i do kolovoza ga je za odmor izabralo milijun Hrvata. Stoga se ove sezone tim poslom bavilo oko 5000 kućanstava više nego lani u isto doba (ukupno oko 64.000), a na tržištu je i 50-ak tisuća zimmer frei postelja više (ukupno oko 500.000).

"Koliko priče o tome da imamo previše privatnih soba i apartmana za iznajmljivanje drže vodu, govore i primjeri iz Austrije, Italije ili Bavarske, primjerice, gdje obiteljski smještaj prevladava, tražen je i odlično funkcionira. Ne želimo valjda da nam uzor budu zemlje s turističkim resortima iz kojih turisti i ne iziđu tijekom odmora?", pita predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić. Ističe da se u obiteljskom smještaju svake godine u obnovu uloži 750 milijuna te da će proračun kroz porez na dohodak ove godine dobiti oko 150 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close