Željko Rohatinski postao savjetnik Ivici Todoriću

Premda je imao i ponudu Goldman Sachsa, Rohatinski je prihvatio samo ponudu Agrokora

Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski za vrijeme pauze za ručak viđen je vrućih kolovoških dana da kupuje sendvič u prolazu Cibona, u blizini tornja u kojem je smještena Uprava koncerna Agrokor. Provjerili smo i doznali da se Rohatinski zaposlio u Agrokoru, i to na mjestu savjetnika Ivice Todorića. Iz tog je koncerna otišao prije 12 godina kada ga je u guvernersku fotelju pozvao tadašnji premijer Ivica Račan.

“Željko Rohatinski prihvatio je poslovnu ponudu Agrokora i zaposlenik je koncerna od 7. kolovoza 2012. godine na radnome mjestu savjetnik predsjednika”, potvrdili su Poslovnom dnevniku iz te kompanije. Mandat mu je istekao sredinom srpnja, a Rohatinski je rekao da ima nekoliko poslovnih ponuda. Među njima je bio i “džentlmenski dogovor” s Todorićem da su mu vrata Agrokora otvorena, kao i američke banke Goldman Sachs u kojoj su ga htjeli za člana u “advisory boardu” za poslove u srednjoj Europi i našoj regiji. Da je o američkoj banci ozbiljno razmišljao javno je rekao krajem srpnja. “Posao u Goldman Sachsu, a obavio sam konkretne razgovore s njihovim predstavnicima, nije posao u punom radnom vremenu, već se obavlja prema potrebi i na neki način može predstavljati dobru dopunu nekom drugom redovnom poslu, no ne i nešto što bi u cijelosti ispunilo moje radne kapacitete”, rekao je tada za Novi list, dodavši da će vjerojatno prevagnuti Agrokor. Nije, međutim, odbacio ni mogućnost da karijeru nastavi paralelno na obje pozicije, pod uvjetom da se izbjegne sukob interesa, ali i da Amerikanci i Todorić blagoslove tu opciju, što se ipak nije dogodilo.

Premda je iskazao želju i za trećim mandatom na mjestu guvernera HNB-a, premijer Zoran Milanović telefonom mu je zahvalio na suradnji te monetarnu vlast prepustio njegovu zamjeniku Borisu Vujčiću. U 12 godina koliko je vodio monetarnu politiku i držao tečaj pod kontrolom Rohatinski je stekao ugled iznimnog stručnjaka, a zbog poteza poput ograničavanja (pre)brzog rasta kredita banaka i prisiljavanja njihovih vlasnika da gomilaju kapital, što je vjerojatno i spasilo domaći bankarski sektor od kolapsa u krizi, i titulu vizionara. Jedina sjena na karijeri njegova je veza s najmoćnijim čovjekom u državi. Dok je čvrsti tečaj tumačen kao pogodovanje uvozničkom lobiju, pa i Todoriću, takve kritike nikad nisu imale veliku težinu jer ih je ublažavao zdravorazumski strah od nekontrolirane deprecijacije. No lani se Rohatinski našao u sukobu interesa kad je njegova supruga prodala tvrtku (u gubicima) Agrokoru - jedina imovina tvrtke bila je kuća na Bukovcu, a tim novcem otkupila ju je od koncerna.

Komentari (15)
 • borsa
  borsa 19:33 27.10.2016.

  Roha je mozda i najveca stetocina u Hr povjesti.
  Problem je u tome da ni ostali ne shvacaju problem a on je prejaka kuna od pocetka.
  Nama rjesenja dok je tako

 • miami
  miami 19:08 27.10.2016.

  Ne znamo , šta je bilo…valjda odrađuje onu kupoprodaju propale tvrtke od žene…

 • lanica
  lanica 14:30 27.10.2016.

  ne čitam sam komentiram. kasnim par godina :-(

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve