Želite isti standard u mirovini? Mjesečno štedite 20 posto plaće

Autor: Ana Blašković , 09. srpanj 2015. u 22:00
Uz pritisak na proračun, visina mirovina neće biti adekvatna, posebno za mlađe generacije/ Goran Kovačić/PIXSELL

Povećanjem izdvajanja u drugi stup na 10%, on bi preuzeo većinu tereta isplate mirovina već 2032.

Mirovinski sustav zapeo je u tranziciji na pola obavljena posla: zadnjim izmjenama učinjen je korak prema većoj financijskoj održivosti, no to nije dovoljno ni za buduće umirovljenike, ni za državni proračun.

 

10posto

doprinosa uvećalo bi mirovine na pola prosječne plaće

Žele li održati standard života koji su imali za radnog vijeka, što znači mjesečno računati sa 70 posto iznosa nekadašnje plaće, današnji radnici uz mirovinu koju će primati dodatno moraju štedjeti između 6 i 12 posto plaće svaki mjesec dok rade, pokazuje istraživanje Allianza. Žele li prosjek od 80 posto plaće, sa strane će morati spremati i do petinu plaće. U postojećem sustavu s tek pet posto izdvajanja u drugi stup, državni proračun bit će glavni izvor mirovina sve do 2041. koja je prag kad će se mirovine većim dijelom početi isplaćivati iz drugog stupa, a njihova ukupna visina će dosezati 40 posto prosječne plaće.

 

1,7posto

BDP-a nastala bi rupa u proračunu podizanjem doprinosa

Da se doprinos u drugi stup poveća na 10 posto, kako je zamišljeno kad se u mirovinsku reformu krenulo, prosječna mirovina vremenom bi rasla i dosegnula polovicu prosječne plaće. U tom scenariju drugi stup bi čak 2032., odnosno devet godina ranije, preuzeo većinu financijskog tereta isplate mirovina s leđa državne blagajne.

Dizanje doprinosa na deset posto otvorilo bi rupu u proračunu od 1,7 posto BDP-a, što je i glavni razlog da su sve dosadašnje vlade bježale od njega glavom bez obzira. No, taj udar može se kompenzirati konkretnim mjerama poput bržeg dizanja praga za umirovljenje, racionalizacije povlaštenih mirovina, diferenciranjem minimalnih mirovina te revizijom sustava njihove indeksacije, izračunali su u Allianzu. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da li je dovoljno 20% ako uzmemo u obzir porez na štednju po stopi od 12% i gubitak kupovne moći kroz inflaciju?!?

ZNAMO već danas kroz proizvode novčane vrijednosti (životno osiguranje, stambena štednja, kratkoročna i dugoročna oročenja depozita… NIKAKO!!!

Sa ili bez poticaja.

Pa imaju svi mogućnost putem 3 stupa štediti za mirovino, imaju čak i poticaj države.
Naravno da bi bilo dobro umjesto 15% državi, 5% sebi, plaćati 10:10, ali sretni ćemo biti ako nam slijedeća vlast ne otme i tih 5% koje smo do sada ušparali.

ovo su već provokacije, većini ljudi uz svu moguću štednju, mjesečno nedostaje više od 20% plaće, o ovi ih pod.ebavaju da još i štede, podsjetilo me to na onaj, kad je liječnik rekao pacijentu da će živjeti još godinu dana, a on upita; a od čega doktore, od čega

New Report

Close