Žele li posao HBOR-a, IT tvrtke morat će nastupiti zajedno

Autor: Bernard Ivezić , 26. siječanj 2014. u 22:00
HBOR vodi jedan od najvećih IT natječaja/Željko Lukunić/PIXSELL

Podmeću nam da je natječaj namješten za nas, a ni mi se ne možemo javiti, kaže K. Troha iz PCK-a.

Dok policija češlja HBOR zbog, kako tvrdi predsjednik Uprave Anton Kovačev, jednog kredita, a mediji nagađaju da bi to mogao biti upravo onaj koji je dobio Linićev pomoćnik Branko Šegon, u informatičkoj branši HBOR je ovih dana podigao buru zbog posljednjega javnog natječaja koji je raspisao u prošloj godini.Banka je dva dana prije Božića raspisala jedan od najvećih natječaja za IT u protekloj godini težak 13,4 milijuna kuna, koji su k tome osobno odobrili članovi Uprave Mladen Kober i Anton Kovačev.

Opširni kriteriji
Inicijalne reakcije u branši kažu da je riječ o natječaju namještenom za najveći podatkovni centar u Hrvatskoj – tvrtku Podatkovni centar Križ (PCK), u koju je uložio investicijski fond Nexus FGS i privatni investitor Krešo Troha.U branši se tvrdi kako samo ta tvrtka može zadovoljiti natječajne uvjete. Posebno se ističe onaj da ponuđač mora imati podatkovni centar kategorije Tier3 u manjoj potresnoj zoni od zagrebačke. Navodi se, potom, da ne smije biti udaljen više od 50 kilometara od središta HBOR-a u Zagrebu i da se do njega može doći za najviše 40 minuta vožnje. Međutim, anketa koju smo proveli među svim većim ponuđačima usluga podatkovnog centra, od HT-a i Metroneta preko Altus IT-a do PCK-a, pokazuje da se na taj natječaj ne može javiti nitko od njih jer ne zadovoljavaju uvjete.

 

Božović

Od ponuđača očekujemo da zadovolje sve uvjete natječaja

Krešo Troha, predsjednik Uprave Podatkovnoga centra Križ, kaže da su anonimne optužbe iz branše da je HBOR taj natječaj namjestio za njih ne samo pretenciozne nego i neutemeljene. "PCK ne zadovoljava uvjete iz tog natječaja jer nemamo ni drugi data centar, niti se bavimo telekomunikacijama ili prodajom hadrvera i softvera, a upravo na to odnosi se veći dio tenderske dokumentacije", kaže Troha.Objašnjava kako svatko tko je u tom poslu odmah vidi da HBOR traži ponudu zajednice, odnosno konzorcija tvrtki koje će objediniti niz usluga i proizvoda.Hoće li jedan takav konzorcij napraviti i PCK, Troha kaže da nije siguran. "Pitanje je koliko se to isplati jer je naš dio posla najmanji dio cijelog projekta", pojašnjava Troha.

Niži rizik
Iva Božović iz ureda Uprave HBOR-a objašnjava kako ne traže samo uslugu podatkovnog centra, već i onu infrastrukture kao usluge, tzv. IaaS, te da od ponuđača očekuju da zadovolji sve uvjete natječaja."Standard Tier 3 sukladan je zakonskom okviru, udaljenost do 50 kilometara nužna je jer zaposlenici moraju dnevno pristupati data centru, a sve tri lokacije na kojima posluje HBOR su u Zagrebu, koji je unajvišoj potresnoj zoni, devetoj, i zato data centar mora biti u nižoj, gdje je rizik niži", navodi Božović.U HT-u kažu da razmatraju sudjelovanje i da natječaj ne mogu komentirati. Slično kažu i u Metronetu, gdje ističu kako, iako raspolažu s nekoliko podatkovnih centara, slijede standard Tier3, nude disaster recovery i "outsourcanje" IT-a, ipak sami ne zadovoljavaju uvjete koje je postavio HBOR.Goran Đoreski, predsjednik Uprave Altus IT-a, kaže da ne može procjenjivati adekvatnost zahtjeva HBOR-a, ali da im niti jedan klijent iz bankarskog sektora još nije postavio kriterije koje ne mogu zadovoljiti. "Ove kriterije HBOR-a ne možemo zadovoljiti", zaključuje Đoreski.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prostor? Pa HBOR može zakupiti i vrijeme i prostor, ali teško da će se teorija relativnosti pokazati primjenjivom i u ovom slučaju…
Prostor, i to prazan, se očekuje u glavama onih koji to trebaju isfinancirati.

Čitateljima za informaciju: Najam prostora (uključujući i režijske troškove) nije potrebno nabavljati kroz postupak javne nabave. U ovom slučaju se to odnosi na zakup prostora u Tier-3 podatkovnom centru i pripadajuće troškove energije. HBOR može zakupiti prostor u bilo kojem podatkovnom centru bez javnog natječaja.

New Report

Close