Zdravstveni sustav dobiva 250 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2015. u 10:53
Thinkstock

Europska komisija odobrila je krajem prošle godine hrvatskom zdravstvu 250 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Europska komisija odobrila je krajem prošle godine hrvatskom zdravstvu 250 milijuna eura bespovratnih sredstava za opremanje ordinacija, dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema, obnovu Dječje bolnice u Klaićevoj, te gradnju spinalnog, palijativnog i forenzičkog centra.

Dio natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU bit će raspisan već u veljači, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U prvom tromjesečju 2015. moći će se povući pet milijuna eura za opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite, 20 milijuna eura za dnevne bolnice i dnevnu kirurgiju, tri milijuna eura za promociju zdravlja i preventivne programe, te sedam milijuna eura za izobrazbu zdravstvenih radnika.

Pet miljuna eura namijenjeno je opremanju ordinacija primarne zaštite u ruralnim krajevima, koje bi trebale dobiti UZV uređaje i drugu opremu, te za manje infrastrukturne zahvate na domovima zdravlja.

Za 20 milijuna eura, namijenjenih izgradnji, adaptaciji i opremanju dnevnih bolnica i dnevne kirurgije, moći će se prijaviti sve bolnice, u skladu s projekcijama Masterplana.

U sklopu tih 20 milijuna planirana su sredstva za izgradnju četiri objedinjena hitna bolnička prijema – u dubrovačkoj bolnici i KBC-u Sestara milosrdnica, za koje su već spremni projekti gradnje, te za hitne prijeme u sisačkoj bolnici i splitskom KBC-u, koje će se opremati 2016. godine.

Na natječaje za tri milijuna eura za promociju zdravlja i preventivne programe moći će se prijaviti zavodi za javno zdravstvo, znanstvene institucije, jedinice lokalne i područne samouprave te organizacije civilnog društva.

Sa sedam milijuna eura financirat će se deficitarne specijalizacije u manje razvijenim područjima. Liječnicima će se, osim specijalizacije, nuditi stipendije za pokrivanje troškova života kako bi ih se potaknulo na odlazak u ruralne krajeve.

U cilju poboljšanja zdravstvene zaštite posebno ranjivih skupina planirana su sredstva za obnovu i opremanje zagrebačke Klinike za dječje bolesti, te opremanje Specijalne bolnice u Novom Marofu koja će postati palijativnim centrom. U Varaždinskim toplicama gradit će se spinalni centar, a u sklopu Psihijatrijske bolnica Vrapče Zavod za forenzičnu psihijatriju.

Investicije u Specijalnu bolnicu Novi Marof i Psihijatrijsku bolnicu Vrapče planirane su za ovu godinu, dok će investicije u izgradnju spinalnog centra i obnovu bolnice u Klaićevoj početi 2016.

U HZZO-u ističu kako investicija u Kliniku za dječje bolesti ne prejudicira lokaciju bolnice, nego će se uložiti u najoptimalniju varijantu koja bi riješila sadašnje i buduće potrebe te važne klinike.

Ministar zdravlja Siniša Varga proteklih je dana najavio preseljenje Klinike za dječje bolesti iz Klaićeve ulice, a kao potencijalnu novu lokaciju naveo nedovršenu zgradu privatne Medikolove poliklinike u Mandlovoj ulici.

Varga je tom prigodom istaknuo kako je osigurano 110 milijuna kuna iz EU fondova za povećanje bolničkih kapaciteta za djecu, te još pet milijuna kuna u državnom proračunu za projektnu dokumentaciju.

U HZZO-u kažu kako su investicije u hrvatsko zdravstvo potvrđene prihvaćanjem triju sporazuma krajem prošle godine, s tim da do 2023. godine svi prijavljeni projekti za povlačenje 250 milijuna eura moraju biti završeni.

Riječ je o tri sporazuma – partnerskom sporazumu potvrđenom 30. listopada, operativnom programu Konkurentnost i kohezija od 12. prosinca, te programu Učinkoviti ljudski potencijali koji je Europska komisija potvrdila 18. prosinca.

Osim sredstava namijenjenih isključivo zdravstvu, u HZZO-u najavljuju da će javne i privatne zdravstvene ustanove imati priliku za ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti kroz program Konkurentnost i kohezija.

Ističu i da "nacionalno sufinanciranje mora biti najmanje 15 posto na razini prioritetne osi". Sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zdravstvene infrastrukture definirat će se na temelju pravila o dodjeli bespovratnih sredstava te u skladu s regulativom o dodjeli državne potpore.

Komentirajte prvi

New Report

Close