Zdravko Marić: “Uvođenjem eura trebali bismo postići veći životni standard i prosperitet”

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2017. u 10:47
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Neki kritičari ističu da je uvođenje eura ubrzan put prema grčkom scenariju jer se država odriče svoje monetarne suverenosti.

Koliko brzo Hrvatska može ispuniti kriterije za uvođenje eura? Što će to značiti za građane, a što za gospodarstvenike? Hoće li prelazak na euro izazvati rast potrošačkih cijena ili je to samo mit? Zašto se neke zemlje poput Češke i Poljske, iako ispunjavaju kriterije, još nisu odlučile uvesti euro?

Pitanja su na koja su u emisiji "U mreži Prvog" odgovarali ministar financija Zdravko Marić, viceguverner HNB-a Michael Faulend te profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov.

Ministar Marić rekao je da je uvođenje eura jedan od strateških ciljeva, ali i "jedno od sredstava kojim bismo trebali postići veći životni standard i veći prosperitet za Hrvatsku i njezine građane". Smatra da bismo dio eurozone mogli postati do kraja mandata ove vlade, međutim naglasio je da to ne ovisi samo o Hrvatskoj

Neki kritičari ističu da je uvođenje eura ubrzan put prema grčkom scenariju jer se država odriče svoje monetarne suverenosti. Viceguverner Faulend smatra da je to djelomična zabluda jer se grčki scenarij dogodio ponajprije zbog neadekvatne ekonomske politike i politike plaća.

"Njihove plaće nisu pratile produktivnost. Plaće su rasle brže od produktivnosti gospodarstva i dogodio se nerazmjer i pad konkurentnosti koji je kumulativnim efektom tijekom godina rezultirao time čime je rezultirao. Ako zemlja ima razboritu ekonomsku politiku, takav se problem ne bi smio dogoditi", rekao je.

Profesorica Ivanov ističe da uvođenje eura za 20-30 posto populacije koja ima kredite znači da će oni dobiti zaštitu od valutnog rizika.

"Neće strahovati što ako kuna deprecira. Smanjit će im se kamata kad uđemo u eurozonu. Ali to smanjenje kamata treba jasno reći što znači. Nitko ljudima ne može obećati da će, kad Hrvatska uđe u eurozonu, njihova kamatna stopa biti niža zato što ne znamo kako će se kretati poslovni ciklusi i kakav će biti karakter monetarne politike u eurozoni. Ako ona ostane ekspanzivna, onda možete računati na nižu kamatnu stopu, a ako monetarna politika bude restriktivna, tada će kamatne stope svuda u EU porasti. Nama je važno što će se smanjiti razlik u visini kamatnih stopa koju plaća građanin poduzetnik iz države Hrvatske i građanin poduzetnik koji dolazi iz područja EU-a. Nama je cilj smanjiti tu razliku i uvođenje eura to donosi."

Komentari (8)
Pogledajte sve

teško da je slučajno ispala ova priča o uvođenju eura baš sad?a što je sad?
donosi se najvažniji dokument u državi-proračun zar ne?
ako nije slućajno a držim da nije marić je vrlo lukav
zašto?
koji je glavni kriterij za uvođenje eura?
smanjenje zaduženosti zar ne?
za to je potreban suficit kojeg nikad nebi bilo jer neprestano su nečija usta gladna
a ako ih kojim slučajem nahraniš prije nego se ostali izredaju oni prvi su opet gladni.
nisu li u zadnje vrijeme gladna usta počela pružati svoje prste prema budućem suficitu ?
euro je alat koji će nas natjerati da smanjimo dug,spriječiti da ne završimo kao grčka u nekoj budućoj krizi.
nema tu ništa loše dugoročno za bilo kojeg hrvata a kratkoročno?
prežvjeli smo i puno gore od tog kratkoročnog.
evolucija nam nije neprijatelj već saveznik
što prije to prihvatimo prije ćemo povući benefite.
drugi ih povlaće svakodnevno pa….
izbor je u našim rukama



Plenki na najveci populist i demagog i najsmjesnije mi je kad drugima prica da su populisti a nema veceg od njega.

***populist je onaj koji se bori za narod(populus) i tu nema ničeg lošeg… levičari su izvrgnuli ruglu populizam(oni su pobili milijardu i pol naroda u zadnjih 100 godina), a pošto ti nisi levičar, molim da više ne piješ flaširano jeftino vino iz uvoza prije nego ideš pisat komentar 🙂
[/quote]
Demizon
Teorija ti ne vrjedi nista u okruzenju u kojem zivis. Anemicni je spreher koji vama prodaje maglu, onako frajerski ubaci na kraju par tudjica i jos zacini okolini da “necem nisu dorasli”.
Hvala na definiciji, ako se ikada budes kandidirao na izborima znam za koga cu glasovati.
Glede vina, uvozna nikada u Hrvatskoj nisam ni pogledao za razliku od tebe. Pio sam najbolje sto se u zemlji u kojoj sam bio nudi (a to se ne nalazi na policama) i to samo da usporedim s onim sto inace pijem. Ono sto ja pijem ti si nikad neces moci priustiti.

Sad ja necu biti popularan jer kontriram, ali ja sam iznimno snazno za uvodenje Eura, jer Hrvatska je defacto vezana za Euro od starta. 80% stednje je u eurima, krediti, svih zivih, drzave, cijene stanova itd. Na stecaj je trajan i stabilan. Troskovi uvodenja u takvoj zemlji su vrlo mali.

Da Hrvati zele samo kunu, ne bi svi stedili u eurima i imali kredite. Tu je stvar kristalno jasna.

Hoce li euro povecati standard? Ne, ali ce malo olaksati poslovanje. Povecanje standarda je moguce smao ratsom ekonomije. Hrvatska ce i s Eurom ostati siromasna zemlja, dokel god se ne ucine reforme i ne pocisti kriminal.

Mi bi sada trebali pricati o kriminalu i Agrokoru, ne Euru.

Nitko ne spominje da je uvođenje Evra jedan uod puteva u gubitak suvereniteta! Smrdi mi da bi se tom konverzijom planirajui prikriti gubici od sporova i raznih promašaja (Mol, OIE, Agrokor,….)… a sve skupa dobro dođe da se ovcama odvrati pozornost jer sada počinje blejanje!

New Report

Close