Zbog skupoće sve više građana grije se na drva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2013. u 15:01
Photo: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Saborski zastupnici, uglavnom oporbeni, upozorili su danas kako se zbog poskupljenja energenata sve manje hrvatskih domaćinstava grije na plin i električnu energiju, a sve više na drva.

Saborski zastupnici, uglavnom oporbeni, upozorili su danas kako se zbog poskupljenja energenata sve manje hrvatskih domaćinstava grije na plin i električnu energiju, a sve više na drva.

Poskupljenje struje za 23 posto u svibnju 2012. godine, uz povećanje PDV-a, mnoga je domaćinstva "zavilo u crno", rekao je Boro Grubišić (HDSSB) raspravljajući o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u prošloj godini.

Naveo je da njegova, Brodsko-posavska županija godišnje potroši oko tri milijuna kuna na ime pomoći za kupnju drva siromašnijim građanima.

Sve je više stanovnika nebodera te umirovljenika koji lože na drva, upozorio je Grubišić.

I Željko Šemper (HSU) kaže da se sve manje umirovljeničkih domaćinstava grije na plin. Rate su im, kaže, astronomske i moraju birati ili će im biti toplo ili će biti gladni.

Kako zaštititi nezaposlene i one koji rade, a ne primaju plaću, pita se laburist Mladen Novak, upozoravajući da neplatišama prijeti uskrata grijanja.

Goran Marić (HDZ) napominje da je upravo HERA dala suglasnost za poskupljenje struje i plina, no u izvješću nigdje ne objašnjava zašto je to učinila.

Ne postoji obrazloženje za nešto što je ugrozilo hrvatskog čovjeka, kaže Marić i tumači kako je potreba za toplinom jedna od osnovnih čovjekovih potreba.

Marić poručuje da u ime onih koji trpe zbog takve regulatorne agencije i službene ekonomske politike, zbog onih "koje cijena grijanja zaleđuje, a ne grije", ne može prihvatiti izvješće HERE.

Đuro Popijač kaže, pak, da Klub HDZ-a podržava Izvješće HERE, ali uz ocjenu da je stanje u energetskom sektoru gore nego ikad.

Poskupljenje energenata u svibnju 2012. Popijač ocjenjuje jednim od najvećih udara na životni standard građana i na troškove poslovanja gospodarstva.

"Govorilo se da će povećanje cijene struje i plina dovesti do investicijske renesanse HEP-a i INA-e, a renesansu su doživjeli samo desetci političkih podobnika zaposlenih u javnim poduzećima", tvrdi Popijač.

Ivan Šuker (HDZ) izračunao je koliko ta "renesansa u gospodarskom zamahu i investicijama javnih poduzeća" košta hrvatske građane. Kad se tome doda učinak povećanja PDV-a to vam je za prosječnu obitelj negdje oko 500 kuna mjesečno, tvrdi Šuker.

Klubovi vladajuće koalicije odgovaraju da u proteklih 20 godina Hrvatska u brojnim sektorima, pa i u energetskom nije napravila što je trebalo.

Proces liberalizacije i otvaranja tržišta električne energije bio je u ozbiljnom zastoju od 2001. do 2012. godine, jer nije bio uspostavljen jasan regulatorni okvir, kaže Davor Bernardić (SDP).

Kaže da je važno napraviti novi sustav poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, sustav koje je u 2012. zabilježio značajan rast.

SDP, kao i HNS, hvale izvješće regulatorne agencije, jer, u odnosu na ranija izvješća, sadrži ocjenu stanja za energetske sektore.

HNS od HERE očekuje da u idućem razdoblju naglasak stavi na bolju edukaciju krajnjeg potrošača, odnosno kupca, poručuje Srđan Gjurković.

Komentirajte prvi

New Report

Close