‘Zbog poreza na nekretnine stradat će srednji sloj’

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2012. u 10:51
Anka Mrak-Taritaš (PXL)

Nalazimo se u vrlo nezavidnoj gospodarskoj situaciji, i nisam sigurna da je itko od nas spreman na ovo, kazala je ministrica.

Nova ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš u intervjuu za Novi list progovara o stanju koje je zatekla u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja , a kratko se osvrnula i na uvođenja poreza na nekretnine.

O utjecaju poreza na nekretnine na građevinski sektor ministrica Mrak-Taritaš kaže:  "Uvođenje ovog poreza traži jako, jako ozbiljnu pripremu, a mi imamo imovinski sustav zapostavljan godinama. S jedne strane, zbog poreza nerealne cijene stanova mogu pasti, no pravog scenarija budućih događanja zapravo nemamo. Slovenci su se ovim, kažu, bavili deset godina, intenzivno dvije, tri, i još uvijek su na dva milijuna rješenja o porezu na nekretnine povratno dobili pola milijuna žalbi." Smatra kako ovo traži pripremu u kojoj svi trebaju sudjelovati.

"Na kraju krajeva, nalazimo se u vrlo nezavidnoj gospodarskoj situaciji, i nisam sigurna da je itko od nas spreman na ovo. Oni najbogatiji će se snaći – prazne će stanove pretvoriti u poslovne prostore koje će iznajmiti sebi samima i onda plaćati manje poreze na iznajmljivanje. Nastradat će srednji sloj, koji unatrag 30, 40 godina nije štedio u draguljima, dionicama i novcima. Ljudi su u Hrvatskoj štedjeli u nekretninama. Zato i imamo nekretnina u vlasništvu više od europskog prosjeka. Za razliku od nas, u EU stanove su kupovali samo najbogatiji, a ostali žive, zbog uređenog tržišta najma, u iznajmljenim stanovima", kazala je za Novi list.

Na upit je li zadovoljna dosadašnjim tijekom legalizacije bespravnih gradnji, ministrica graditeljstva kaže kako je 'umjereno zadovoljna'. Ističe kako je unatrag mjesec dana pristiglo 10,5 tisuća zahtjeva, do isteka roka za podnošenje zahtjeva, 30. lipnja iduće godine, očekuje sto tisuća njih, što smatraju kao zadovoljavajuću brojku, s obzirom na to da se  ne zna koliki je stvarni broj nelegalnih gradnji.

 

Komentari (5)
Pogledajte sve

lijepo je meni govorila moja žena prije nekoliko godina
prodajmo kuće kupimo zlato i zakopajmo ga nitko neće znati
da smo bogati a šta ćeš nisam je posluša a triba sam!

ona normalno razmišlja jer nije iz politike nego je radila do sada u upravi tj. ministarstvu pa razumije životne probleme…. a o političarima na vlasti bolje da ne napišem što mislim [emo_vrtimise]

Napokon glas zdravog razuma – u šumi poslušnika, nesposobnjakovića i neznalica. Da je Milanović vodio računa o tome da bira stručnjake za Vladu ne bi danas Hrvatska bila na rubu katastrofe.
Dok ministar financija bulazni o interesnim skupinama, unutarnjim i vanjskim neprijateljima – kako je to bijedno[emo_palacd]

@is123456, ukrao si mi riječi iz usta. 🙂 Napokon neko kome glava ne služi samo za ukras

New Report

Close