Zbog podmićivanja uhićeno pet osoba

Autor: Marija Crnjak, Saša Paparella (VLM) , 21. ožujak 2013. u 22:00
Saslušan je i Zoran Gobac/PIX

Priveden Jozo Petrović, saslušan Zoran Gobac.

U sklopu USKOK-ove akcije na osječkom, zagrebačkom i dubrovačkom području, u kojoj se istražuje curenje povjerljivih informacija iz policije i davanja mita, prema neslužbenim informacijama uhićeni su bivši član Uprave Ine Jozo Petrović, Vlado Rajić, javnosti najpoznatiji kao svjedok u postupku protiv Nikice Jelavića za ubojstvo Vjeke Sliška, potom Željko Biloš, osječki tajkun poznat kao "hrvatski kralj željeza" te Damir Ivić, nekadašnji djelatnik tvrtke Osijek Koteks.

U policiji je saslušan i najmoćniji čovjek hrvatskog rukometa Zoran Gobac. U Ravnateljstvu policije službeno su potvrdili tek da je više osoba pod istragom i da ih je dosad uhićeno pet zbog poticanja na davanje mita. Privedena je i jedna osoba iz Dubrovnika čiji identitet nije otkriven. Rajić je nedavno priveden zajedno s policajcima Markom Svalinom i Vjekoslavom Drnićem, od kojih je kupovao tajne informacije. Jozo Petrović, koji je nedavno svjedočio u korist bivšeg premijera Ive Sanadera, sve do ove godine bio je predsjednik NO-a Inine tvrtke- kćeri Prirodni plin.  I prije dolaska u Inu Petrović je imao karijeru u velikim hrvatskim kompanijama, pa je tako, nakon početaka u Industrogradnji i Šimeckom, od 1988. do 1995. bio direktor Konzuma, koji se tada zvao Unikonzum. Po svjedočanstvu sindikaliste Marija Ivekovića, Petrović je odigrao važnu ulogu u prepuštanju te tvrtke Agrokoru Ivice Todorića. Nakon što je Agrokor preuzeo taj trgovački lanac, Petrović je od 1995. do 1998. bio savjetnik Todorića.

Petrović je sjedio i u upravama još dviju tvrtki iz sustava Agrokora- zagrebačkog Hotela Opera (današnji Westin),  te Riječke tvornice konopa, koja je 2011, otišla u stečaj. Jedno je vrijeme proveo i u NO Zagrebačke banke te u Upravnom odboru KK Zagreb, koji je u to vrijeme zbog zvučnih imena djelovao kao lobistička udruga – uz predsjednika Davora Jelavića i dopredsjednika Tomislava Karamarka, članovi su bili Željko Čović, Marijan Hanžeković, Vjekoslav Gucić i Ninoslav Pavić. Bio je u prisnim odnosima s bivšim premijerom Sanaderom, s kojim je navodno sudjelovao u aferi Verona, odnosno netransparentnom dogovaranju prodaje Plive američkom Barru. Petrović od 2011. ima tvrtku Peritus savjetovanje, koja je već prve godine zabilježila 1,2 milijuna kuna prihoda i pola milijuna kuna dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close