Rusi objavili što su otkrili na Antarktici. Britanci digli uzbunu

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2024. u 08:05
FOTO: REUTERS/Martin Passingham

“Ono što će nas sve potopiti je svaki pokušaj iskorištavanja ugljikovodika Antarktike, a upravo to je cilj ruskih aktivnosti”, tvrdi Alan Hemmings.

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i plina na Antarktici u područjima, na koja pravo polaže Velika Britanija. Ova su otkrića izazvala strah kod britanskih parlamentaraca zbog mogućnosti kršenja međunarodnog ugovora, koji zabranjuje eksploataciju ugljikovodika na Južnom polu.

Rosgeo je Moskvi prijavio 511 milijardi barela nafte, oko 10 puta više od ukupne proizvodnje Sjevernog mora u 50 godina, tvrde Britanci u prošlotjednom izvješću poslanom Odboru za reviziju okoliša (EAC). Eksploatacija minerala i nafte na Južnom polu zabranjena je Antarktičkim ugovorom iz 1959. godine, a kasnije je potpisan i Madridski protokol, 1998. godine, kako bi se zaustavili novi pokušaji rudarenja i zabranila eksploatacija mineralnih resursa u komercijalne svrhe. 

Britanski zastupnik David Rutley je prošli tjedan rekao Odboru za okoliš da Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje ruskim uvjeravanjima da se na Antarktici provode samo znanstvena istraživanja. “Rusija je nedavno ponovno potvrdila svoju posvećenost ključnim elementima sporazuma”, izjavio je Rutley. Britanski analitičari se ne slažu s tim vjerovanjima, upozoravajući da je bilo kakvo vjerovanje Rusima naivno, što pokazuje i primjer invazije na Ukrajinu, prenosi Večernji list.

Profesor i britanski stručnjak za Antarktiku, Klaus Dodds s koledža Royal Holloway, je također svjedočio pred Odborom za reviziju okoliša te je kazao kako su ruske aktivnosti daleko bliže istraživanju nafte i plina nego promatranju u znanstvene svrhe. “Sporazum o Antarktiku ne ugrožava samo Rusija, nego potencijalno i Kina. Rosgeo se bavi seizmičkim istraživanjima i drugim povezanim geodetskim poslovima, a aktivnosti Rusije treba shvatiti kao kršenje normi i preteču nadolazeće eksploatacije resursa”, tvrdi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close