Zašto je Vehar povukao prijavu protiv Sokol Marića?

Autor: Saša Paparella,VLM , 07. ožujak 2012. u 22:00

Prijavu DORH-u protiv Sokol Marića zbog višegodišnje neisplate božićnice, uskrsnice i regresa RSRH je podnio u lipnju, a zahtijevao povlačenje u listopadu 2011.

Nedavna smjena sindikalnog lidera Jadranka Vehara, koji je zbog navodne zloporabe morao otići s mjesta predsjednika Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH), zanimljiva je zbog snage koju taj sindikat ima u tri važne branše: pošti, telekomu te zaštitarstvu, u kojima je sa 1300 članova RSRH najutjecajniji sindikat.

Na tiskovnoj konferenciji novoga sidikalnog vodstva RSRH Miomir Jačimović, koji u tom sindikatu već godinama vodi sektor zaštite, rekao je da je “zbog Vehara propao temeljni granski kolektivni ugovor u zaštitarstvu”, a naročito mu zamjera povlačenje 12 milijuna kuna teške prijave DORH-u protiv najvećeg poslodavca u zaštitarstvu, Sokol Marića. Protiv te tvrtke, kao i protiv njezina vlasnika Zlatka Marića kao odgovorne osobe, RSRH je u lipnju 2011. podnio prijavu zbog povrede prava na rad, i to zato što tri godine zaredom, od 2008. do 2010., za svojih 3600 radnika nije isplatio božićnice, uskrsnice, regrese i jubilarne nagrade koji im po kolektivnom ugovoru pripadaju. Na prijavu su se, kaže Jačimović, odlučili nakon što se Zlatko Marić u svibnju 2011. medijima pohvalio da na Karibima gradi kuću vrijednu 1,7 milijuna dolara. Kaže da je središnjicu Sokol Marića u rujnu zbog izvidnih radnji posjetila policija, no tada odjednom dolazi do preokreta – Damir Blažun, glavni sindikalni povjerenik RSRH u Sokol Mariću, šalje Veharu dopis kojim četvorica potpisanih sindikalnih povjerenika traže da se postupak obustavi pa Vehar 26. listopada DORH-u šalje molbu da se “sukladno prijedlogu sindikalnog povjerenstva Sokol Marića povuče prijava zbog sumnje na povredu prava na rad koju je sindikat uputio protiv Sokol Marić d.o.o. i Zlatka Marića. Budući da su u tijeku nagodbe s radnicima, otpada svaka sumnja da bi prijavljeno djelo bilo počinjeno”, naveo je Vehar u obrazloženju.

Jačimovića takvo obrazloženje nije zadovoljilo. “Prijavu nije trebalo povlačiti jer je na nagodbu u tom trenutku bilo pristalo svega nekoliko kolega, a ni oni još nisu dobili svoj novac. Osim toga postoje indicije da je tekst kojim Vehar od DORH-a traži povlačenje prijave u sindikat stigao ravno iz Sokol Marića te da je njegova zadnja verzija faksirana iz RSRH natrag u Sokol Marić, vjerojatno na provjeru prije slanja u DORH”, kaže Jačimović, koji sumnja da je Vehar sa Sokol Marićem odigrao “dupli pas”. O toj smo sumnji porazgovarali i s prozvanim Jadrankom Veharom, no on tvrdi da nema pojma o razmjenjenim faksevima, “vjerojatno ih je netko iz RSRH poslao sindikalcima u Sokol Mariću želeći ih informirati o prijavi”, te odbacuje spekulacije o pogodovanju Sokol Mariću. Jačimović nadalje napominje da od četvorice sindikalaca Sokol Marića koji su od Vehara tražili povlačenje kaznene prijave jedan od njih, Saša Marinkov, u to vrijeme više nije bio član RSRH-a, “a iskreno sumnjam da bi i preostala trojica olako potpisala papir kojim si uskraćuju prava”. Vehar kaže da nije provjeravao članstvo svih potpisnika jer je vjerovao svojem glavnom povjereniku Blažunu. “Istina je da me Zlatko Marić – koji doduše često ne poštuje pravila igre, ali daje za zaštitarstvo pristojne plaće – tražio da povučem prijavu DORH-u, no rekao sam mu da ništa ne mogu bez našeg povjerenstva u Sokol Mariću. Ubrzo nakon toga sam od sindikalnog povjerenstva dobio prijedlog da povučem prijavu, što sam i učinio.

Naknadno sam saznao da su povlačenje prijave dogovorili Jačimović, Marić i šef naše sindikalne središnjice Krešimir Sever dok sam ja bio na godišnjem odmoru“, uzvraća lopticu Vehar, a Jačimović objašnjava: ”Da, tada smo se dogovorili da radnici dobiju svoj novac, ali poslije mi se Marić prestao javljati pa je plan propao.“ Vehar tvrdi da je otpočetka bio protiv prijave DORH-u. ”Zalagao sam se za demonstracije ispred Hrvatske pošte, Fine i drugih institucija koje koriste usluge Sokol Marića kako bi se saznalo da ta tvrtka ne poštuje ugovor sa svojim radnicima. Prijavu DORH-u Jačimović je samovoljno potpisao mojim imenom, zbog čega sam ga suspendirao. Sada mi se sveti, bio je glavni organizator prevrata u kojem sam smijenjen, a na tom su izvanrednom saboru sudjelovali uglavnom zaštitari, mahom njegovi prijatelji“, navodi Vehar. ”Upitna je legalnost tog sabora jer nisu pozvani svi glavni povjerenici iz HT-a i Hrvatske pošte, pa smo sve odluke na novom saboru proglasili ništavnima i započeli upravni spor“, kaže Vehar. Tvrdi da su njemu lojalnim povjerenicima zaposlenima u Pošti isključeni službeni e-mailovi. ”Ako ne uspijem ponovno preuzeti RSRH, vjerojatno ću se angažirati u nekom drugom sindikatu”, najavljuje Vehar. U DORH-u nismo uspjeli doznati u kojem je statusu prijava protiv Sokol Marića.

Sokol Marić

‘Nismo utjecali na Vehara’
Društvo Sokol Marić nagodilo se sa svim radnicima koji su poslali zahtjev za mirenje, odnosno nagodbu. Nismo utjecali na Jadranka Vehara da povuče prijavu DORH-u. Prema našim saznanjima, prvi prijedlog za obustavu postupka iz lipnja 2011. nije ni uputio Jadranko Vehar, nego dopredsjednik RSRH Miomir Jačimović, rekao nam je Zlatko Marić, vlasnik Sokol Marića. Upitan osjeća li se krivim za slom granskoga kolektivnog ugovora, zbog čega ga prozivaju neki kolege poslodavci, Marić odgovara: “Nakon isteka starog Sokol Marić odmah je potpisao novi kućni kolektivni ugovor s RSRH, čime je postalo jedino privatno zaštitarsko društvo u RH koje je to učinilo.”

Komentirajte prvi

New Report

Close