Zašto banke ne snižavaju kamate ispod 2 posto?

Autor: Valentina Wiesner/VL , 02. listopad 2019. u 09:10
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

A najskuplji su krediti – gotovinci u kunama koje potrošači bez statusa klijenta u Erste banci plaćaju – 7,69%.

Najniža je kamata koju u ovom trenutku otplaćuju klijenti neke banke – 2%. Toliku cijenu kredita plaćaju privatni iznajmljivači zaduženi u HPB-u, uz subvenciju Ministarstva turizma, u suradnji s HBOR-om. S obzirom na jeftine izvore financiranja, možda bi mogla biti i niža da banke na to ne moraju platiti – porez! Limit je donedavno bio čak 3%, no izmjenom Zakona o porezu na dohodak, od 1. siječnja tržišnom cijenom kreditiranja smatra se kamata od 2%: kreditira li jeftinije, banka ili tvrtka na to mora platiti doprinose i porez na dohodak na primitak u naravi. Kreditira li zaposlenika, oporezuje se kao plaća, za sve ostale – kao drugi dohodak. To je odgovor na pitanje zašto krediti ne mogu biti jefitniji, no i poziv Ministarstvu financija da preispita ograničenje u eri jeftinog novca, piše Večernji list.

A najskuplji su krediti – gotovinci u kunama koje potrošači bez statusa klijenta u Erste banci plaćaju – 7,69%. Minimalni i maksimalni iznosi nisu posve egzaktni; kamate koje prenosimo banke su nam „priznale“ u anketi koju smo među njima proveli, tražeći da nam, bez detalja o konkretnim klijentima, otkriju i cijene kredita koje su odobrili i u diskreciji: u akcijama, VIP-klijentima ili aranžmanima s poslovnim partnerima. Neke nam nisu ni odgovorile, poput Zabe i Sberbanka, no i iz ovoga što smo izvukli može se stvoriti slika o tržištu. Na kojem su, definitivno, cijenu zaduživanja srušili APN-ovi subvencionirani stambeni krediti, a prema jedinstvenom stavu analitičara, kamate će još padati, najmanje tri godine.

Tražili smo podatke i o najskupljim zaduženjima s obzirom na to da se krediti u otplati još plaćaju po visokim kamatama iz prethodnih razdoblja: donekle su se smanjile promjenjive kamate, no razlike su tolike da smo u jednom od prethodnih izračuna došli do zastrašujuće 53.000 eura razlike u otplati istovrsnog stambenog kredita od 80.000 eura na 25 godina kod kredita koji se podiže danas u odnosu na onaj podignut prije 10 godina. Još drastičnije pale su kamate na depozite; nedavno je HNB objavio da se trošak koji banke plaćaju štedišama čiji novac plasiraju smanjio od 2012. za 2,2 milijarde kuna: u 2012. su za kamate na depozite izdvojile 2,54 milijarde kuna, na kraju 2018. samo 333 milijuna. Iako su standardno najniže kamate na stambene kredite, ima i iznimaka: u Addiku trenutačno najjeftinije prolaze korisnici gotovinskog kredita koji su se „ogrebali“ u akciji Red Friday kad su im na jedan dan prepolovljene kamate; za euro su se spustile i na 3%.

Zanimljivo je da korisnici njihovih najpovoljnijih stambenih kredita u eurima plaćaju 3,3% kamate. U Erste banci najniža je kamata na APN-ove subvencionirane stambene kredite, 2,4%, koja je u HPB-u, uz rekordno najnižu od 2% za iznajmljivače, još niža – 2,09% i za kune i za eure. I u OTP-u je najniža kamata na APN-ove kredite, 2,39%, u PBZ-u je ona 2,68%, i u kunama i u eurima, a sljedeća najniža je za stambene kredite za mlade, 3,19% za kredite u euru, fiksna prvih 5 godina. U RBA je APN-ova najniža kamata 2,3% za eure. Najviše kamate za nove kredite plaćaju korisnici nenamjenskih kredita – uz primjer Erste banke koji smo već spomenuli od 7,69%, u HPB-u je to 6,9% za korisnike nenamjenskih kredita u kunama i eurima, u OTP-u 7,48% za kredite u kunama, u RBA 7,55%, isto za kune.

Kod depozita, svrha držanja u banci, zbog ekstremnog pada kamata, ekstenzivnijeg nego kod kredita, svela se na funkciju – trezora. Najniže kamate, na štednju po viđenju, bez oročenja, iznose tako 0,01%, što se ne bi moglo svrstati ni na razinu statističke pogreške. Najniža je kamata na oročenje koju mogu dobiti u Addiku 0,02% za štednju oročenu na 3 mjeseca u eurima, najviša – 1%, na dolare oročene na više od 2 godine. Pravne osobe na tu istu štednju dobivaju osjetno veću kamatu – 1,4%, a produže li oročenje na razdoblje duže od 3 godine i 1,5%. U HPB-u je najniža kamata na štednju oročenu u eurima na mjesec dana – 0,02%. Najviša je na dječju štednju u kunama, 2% za oročenje na 3 godine.

U OTP-u je najniža kamata na oročene depozite u euru, 0,02%, najviša 0,45% na oročenja u kunama na 60 mjeseci. U PBZ-u je najniža također 0,02% za kratkoročna oročenja u kunama i eurima, najviša 1,29% za dužu ročnost i iznose u kunama. Iz svih banaka poručuju da će se kamate još spuštati, i to najmanje 3 do 5 sljedećih godina, što je procjena Davida Tomašeka, direktora ureda za strateški razvoj HPB-a, ali manje intenzivno nego dosad: osim nastavka politike niskih kamata Europske središnje banke, i pada premije rizika naše države, najveći je adut klijenata –visoka konkurencija banaka!

Komentari (4)
Pogledajte sve



hm, da sad se zadužiš po 2% dok je jeftino,, a onda za 3-4 godine kad kamate odu nazad na 4-5-6% onda hbga, drž nedaj…
ne znam ništa o kreditima, nikad ga nisam uzeo niti ću nadam se ikad, ali me zanima ova tvoja izjava… ša šta se desi ako uzmem fiksnu kamatu, ona se ne može poslije povisivati, zar ne?
[/quote]
Koliko je meni poznato hrvatske banke ne nude zaduzivanje po fixnoj kamatnoj stopi. Ako se varam molim informaciju koja i koliko (ne u svrhu zaduzivanja). Hvala!


hm, da sad se zadužiš po 2% dok je jeftino,, a onda za 3-4 godine kad kamate odu nazad na 4-5-6% onda hbga, drž nedaj…
ne znam ništa o kreditima, nikad ga nisam uzeo niti ću nadam se ikad, ali me zanima ova tvoja izjava… ša šta se desi ako uzmem fiksnu kamatu, ona se ne može poslije povisivati, zar ne?

Zasto?
Nisam ljubitelj banaka ali s obzirom koliko nameta fiskalnih i parafiskalnih im je drzava nametnula da bi nahranila uhljebe jos su nam kamate i niske.

Od 1.1.2020. ce morati hraniti i turisticku zajednicu, novi namet koji ce morati staviti u cijenu kredita – odnosno kamatu.

New Report

Close