ZAMP osnovnoj školi ispostavio račun za izvođenje pjesama na svečanosti otvorenja

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2014. u 14:51
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ZAMP je ravnateljici osnovne škole poslao obrasce u kojima moraju prijaviti popis izvođača i izvedenih skladbi, kao i broj posjetitelja događaja u Kaštelima.

ZAMP, Služba zaštite autorskih muzičkih prava, je ravnateljici osnovne škole u Kaštel Novom poslao obrasce u kojima mora prijaviti popis izvođača i izvedenih skladbi, kao i broj posjetitelja događaja u Kaštelima, piše Slobodna Dalmacija.

Jadranka Šošić, ravnateljica novootvorene Osnovne škole “Bijaći” u Kaštel Novom, je od ZAMP-a dobila navedene obrasce. Također, u obrascima mora prijaviti popis izvođača, izvedenih skladbi i broj posjetitelja događaja u Kaštelima. Međutim, sporne su tek dvije himne koje je izvela klapa “Cambi” te Duško Mucalo koji je otpjevao tek jednu pjesmu.

Iz ZAMPA javljaju kako škole i školske priredbe nisu oslobođene plaćanja naknade, osim kada se glazba koristi u edukacijske svrhe. "Iz teksta u Slobodnoj Dalmaciji, objavljenog 12. travnja 2014. pod naslovom ‘U školu za 21. stoljeće uloženo 60 milijuna kuna’, autora Jakova Žarka, vidljivo je da je prilikom otvaranja škole održan nastup HGD-a ‘Zrinski’, klape ‘Cambi’ i Duška Mucala. Budući da se radi o javnom izvođenju glazbe, odnosno autorskih djela, organizator je po zakonu dužan prijaviti priredbu i za to platiti odgovarajuću autorsku naknadu. Škole i školske priredbe nisu oslobođene plaćanja naknade, osim u slučajevima u kojima se glazba koristi u edukacijske svrhe. S obzirom na broj posjetitelja i dostupne informacije, organizatoru priredbe otvaranja nove zgrade osnovne škole u Kaštel Novom naknada će biti određena nakon što ravnateljica škole, kao organizator, popuni formulare sa svim upitima”, stoji u ZAMP-ovom priopćenju.

Ravnateljica Šošić tvrdi kako su svi sudionici koji su glazbom uveličali svečanost, većinom nekadašnji polaznici škole “Bijaći”. "Nije mi poznato da su drugi u sličnim prigodama imali ovakvih iskustava pa su mi potraživanja ZAMP-a, nastala slijedom naknadnih pretraživanja novinskih članaka, prilično apsurdna".

Također dodaje da će nakon što ZAMP-u proslijedi popunjene obrasce, platiti nastup Mucala koji je otpjevao jednu pjesmu, i to u iznosu od 168 kuna plus PDV, kako su izračunali u ZAMP-u.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Josipovićev ZAMP kreditirao:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno-josipovicev-zamp-kreditirao-je-spornu-nekretninu-marka-perkovica-thompsona/687006.aspx

Predsjednička kampanja košta … treba lovice.

kakvo lešinarenje, fuj!

New Report

Close