HSLS pokrenuo kampanju protiv opušaka i psećih fekalija po gradu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2015. u 14:32
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zagrebački HSLS pokrenuo je u utorak jednomjesečnu kampanju nazvanu “Fuj to”, tijekom koje će Zagrepčane upozoravati na najveće probleme u čišćenju javnih površina – neodgovorno bacanje opušaka, loše zbrinjavanje psećih fekalija, zalijepljene žvakaće gume i vandalske grafite.

Zagrebački HSLS pokrenuo je u utorak jednomjesečnu kampanju nazvanu "Fuj to", tijekom koje će Zagrepčane upozoravati na najveće probleme u čišćenju javnih površina – neodgovorno bacanje opušaka, loše zbrinjavanje psećih fekalija, zalijepljene žvakaće gume i vandalske grafite.

"Zagreb je lijep grad, u odnosu ne neke druge metropole može se reći i da je čist, ali su neke lokacije postale jedna velika pepeljara. Oko klupa u parkovima poput Zrinjevca, gdje se šeće i odmara najviše turista i posjetitelja Zagreba, sve je puno opušaka i tomu se mora stati na kraj", kazao je gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana nepušenja i početka kampanje.

Zagrebački HSLS iznio je podatke da u Zagrebu ima najmanje 40.000 redovnih pušača, koji na zelenim površinama, tramvajskim stanicama, trgovima i ulicama svaki dan ostave gotovo 600.000 opušaka. Cilj akcije nije samo apelirati na svijest građana da bacaju opuške u za to predviđene košare, već i ukazati da je premalo odgovarajućih košara za smeće s pepeljarom za opuške.

Ukupno se na gradskim javnim površinama nalazi 3.971 košarica za smeće, no samo 40 posto ih ima pepeljaru, ističu gradski vijećnici HSLS-a. Dodaju da opušci nisu jedini problem čistoće grada, već su to i zalijepljene žvakaće gume po podovima, neočišćen pseći izmet, te vandalski grafiti po zidovima.

Prema popisu iz prosinca prošle godine, u Zagrebu ima gotovo 48.000 registriranih pasa. Oni u prosjeku dnevno naprave pet tona otpada, a na području 16 gradskih četvrti nalazi se samo 240 košarica za pseće fekalije. Gradska četvrt Brezovica, primjerice, nema niti jednu takvu košaricu.

"To je omjer – jedna košarica na 198 pasa. U 2014. godini komunalni redari izdali su 255 kazni neodgovornim vlasnicima pasa koji nisu počistili njihov nered", kažu u HSLS-u.

Gradonačelniku Bandiću predlažu da što hitnije osigura dovoljan broj odgovarajućih košarica, kako za opuške, tako i za pseći izmet, te da se slijede i trendovi korištenja suvremenih tehnologija i uvede proces zasebnog prikupljanja opušaka kako bi se osigurala njihova reciklaža.

Za vlasnike pasa također bi se, navode, mogla uvesti inovativna rješenja iz nekih svjetskih metropola, gdje su pokrenuti projekti tzv. pametnih košarica za pseće fekalije u gradskoj četvrti s najvećim brojem registriranih pasa. Na taj način vlasnici registriranih pasa na ID kartici psa skupljaju nagradne bodove, koji im na kraju godine omogućuju besplatne veterinarske usluge, pseću hranu i slično.

Petnaestak HSLS-ovih vijećnika zagrebačkih gradskih četvrti krenulo je odmah nakon konferencije za novinare u akciju čišćenja opušaka u parku Zrinjevac, a slične akcije provodit će s građanima tijekom lipnja u dječjim parkovima i igralištima u svih 17 gradskih četvrti.

Podijelit će edukativne letke, a na kraju će predstaviti rezultate ankete provedene među građanima o tome treba li zabraniti pušenja na nekim javnim površinama: u blizini odgojno-obrazovnih ustanova, dječjih igrališta, parkova, sportskih igrališta, plažama Jaruna i Bundeka, tramvajskih i autobusnih stajališta i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close