Zaba se zasad obranila od vraćanja novca za opomene

Autor: Jadranka Dozan , 20. ožujak 2014. u 22:00
Opomene su zona zaštite potrošača/M. Prpić/PIXSELL

Agencija je obustavila postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv banke na temelju propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Za razliku od nekolicine banaka koje su još lani pristale na nagodbe kako bi skinule s leđa barem jednu neugodnu temu, Zagrebačka banka ustrajala je u obrani stava da je u nekadašnjem naplaćivanju naknada za opomene neurednim platišama kredita postupala u skladu sa zakonima.

I isplatilo joj se, barem zasad. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obustavila je postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv banke. "U smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja", a to je područje nadležnosti AZTN-a, "ne postoje pravne pretpostavke za daljnje vođenje postupka", ističe se u rješenju. Taj postupak pokrenula je središnja banka krajem 2012., a AZTN ga je nasljedio prilikom ulaska u EU. HNB je tada Agenciji ustupio sve predmete vezane uz zaštitu tržišnog natjecanja na tržištu bankovnih i financijskih usluga. HNB je preliminarno zauzeo stajalište kako je (i) Zaba "zlouporabila vladajući položaj na sekundarnom tržištu opominjanja i naplate opomena neurednim kreditnim dužnicima, jamcima i sudužnicima", i to tako što je od 1. kolovoza 2008. povećala naknade za obavijesti/opomene, a 1. siječnja 2012. (pa do izmjena Zakona o zaštiti potrošača i zabrane naplate opomene dužnicima u srpnju te godine) još i skratila intervale slanja opomena.

Za AZTN, međutim, opomena se po pravnoj prirodi ne može smatrati proizvodom ni uslugom, pa se ni mjerodavno tržište ne može definirati kao tržište opominjanja i naplate opomena. Stav je Agencije da taj predmet nije u njihovoj nadležnosti. HNB je kao regulator i supervizor bankovnoga sustava, kažu, imao i zadaće vezane uz zaštitu potrošača, a postupanje Zabe eventualno može biti sporno s tog aspekta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da li to znači da će dividenda biti veća.Ima se !!!!!!!

Med i mlijeko teče vlasnicima Zabe!!!!!

New Report

Close