Za energetsku obnovu zgrada EK daje 97 mil. €

Nova  'finacijska injekcija'/FOTOLIA Nova 'finacijska injekcija'/FOTOLIA

Novac je namijenjen rekonstrukciji objekata na koje otpada 40% ukupne potrošnje energije.

Europska komisija alocirala je 97 milijuna eura za omotnicu namijenjenu financiranju projekata energetske efikasnosti u stambenim zgradama. U projektu će Europska investicijska banka (EIB) pružati stručnu pomoć i biti prva adresa za kontakt zainteresiranima za financiranje.

Članice su u prosincu dogovorile smanjenje potrošnje energije za 32,5 posto do 2030. s razina iz 1990. Za to su nužna iznimna ulaganja, posebice u stambene zgrade na koje otpada oko 40 posto ukupne potrošnje energije.

Alokacija je usklađena s ciljevima inicijative ‘Pametno financiranje za pametne zgrade’ (SFSB inicijativa) čija je namjena učiniti investicije u energetsku učinkovitost atraktivnijima privatnim ulagačima.

Premda se tom mjerom prvenstveno cilja na kućanstva i udruge vlasnika da povećaju komfor stanovanja i smanje račune za energiju, u EIB-u kažu da je otvorena bankama kako bi razvile kreditne proizvode za projekte energetske učinkovitosti. Isto vrijedi i za javna tijela u slučaju implementacije velikih projekata energetske obnove.

“Za smanjenje emisija ugljičnog dioksida i borbu protiv klimatskih promjena ključno je ubrzanje ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih zgrada.

Uz pomoć EIB-a nova omotnica će značajno povećati energetsku efikasnost u zgrade i povećati kvalitetu života brojnih građana EU”, rekao je potpredsjednik EIB-a zadužen za energiju Andrew McDowell.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!