Za dvije godine 50 posto svih tendera bit će zeleno

Autor: Darko Bičak , 27. kolovoz 2015. u 22:01
Pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac i ministar Mihael Zmajlović/Luka Stanzl/PIXSELL

Akcijski plan je namijenjen obveznicima javne nabave, međutim može služiti i kao poticaj kod tzv. bagatelne nabave i privatnom sektoru.

Javne nabavke u Hrvatskoj su godišnje teške oko 30 milijardi kuna i čine 12 posto hrvatskoga BDP-a. Ministarstvo zaštita okoliša i prirode nacinalnim akcijskim plan želi u svim javnim nabavkama, kojih je trenutno oko 25.000 godišnje, staviti naglasak na ekologiju te bi u naredne dvije godine 50 posto svih tendera trebalo biti "zeleno". 

 

337milijuna

eura uštedio je Grad Beč primjenom zelenih nabava

Rast gospodrstva
Naime, kako je u četvrtak u Zagrebu pojasnio ministar Mihael Zmajlović, uvođenje zelene javne nabave podrazumijeva izbor proizvoda i usluga koje imaju manji učinak na okoliš. "Fokus je stavljen na uvođenje osnovnih zelenih mjerila u javnu nabavu za prioritetne skupine proizvoda i usluga: papir za ispis i kopiranje, motorna vozila, uredska i informatička oprema, električna energija, telekomunikacijske usluge i usluge mobilne telefonije zajedno s uređajima i usluge čišćenja. To znači nabavu energetski učinkovitih računala, korištenje recikliranog papira ili usluga čišćenja pri kojima se koriste ekološki proizvodi. Za svaku skupinu proizvoda definirana su mjerila koja sadrže ključne pritiske na okoliš", kazao je Zmajlović.  

 

Zmajlović

Uvođenjem zelene javne nabave doprinosimo čistom i zdravom okolišu

Kolike mogu biti koristi zelene javne nabave, u Ministarstvu navode kroz primjer Grada Beča koji je na svom program ekološke javne nabave uštedio oko 337 milijuna eura i više od 100.000 tona CO2 od 2004. do 2007. godine. "Uvođenjem zelene javne nabave doprinosimo čistom i zdravom okolišu. Iako će ovakva nabavka ponekad značiti da se kupuju skuplji proizvodi, u konačnici omogućavamo financijske uštede, primjerice korištenjem energetski učinkovitih uređaja koji štede vodu i struju. Jednako tako, doprinosimo razvoju zelenog gospodarstva. Nabavama proizvoda koji manje štete okolišu potiče se razvoj inovacija i segmenta zelenih roba i usluga. Samo u ovom mandatu otvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta, a svim projektima koje provodimo, pa tako i uvođenjem zelene javne nabave, nastavljamo poticati gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta", istaknuo je ministar Zmajlović.  

Smjernice za privatni sektor
Akcijski plan je namijenjen obveznicima javne nabave, međutim može služiti i kao poticaj kod tzv. bagatelne nabave i privatnom sektoru.Kako je pojasnila pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac, zelena javna nabava je za sada samo dobrovoljna smjernica, a nakon dvije godine će doći do sumiranja rezultata te mogućeg uvođenja obveze.

Komentirajte prvi

New Report

Close