Vujčić i Lalovac danas o pritužbama na konverziju

Autor: Ana Blašković , 17. studeni 2015. u 09:12
Konverzija kredita u švicarskom franku u eure tek je krenula i odmah zapela/PIXSELL

Dio dužnika u ponedjeljak nije ni zaprimio pisma iz banaka koje su ih odlučile otpremiti tijekom vikenda, tempirajući precizno posljednji zakonski rok.

Prijedlozi izračuna konverzije kredita još nisu ni pristigli na adrese svih klijenata, a već kontroverze prate i taj dio sage o slučaju 'švicarac'.

Udruga Franak pozvala je dužnike da zasad ne potpisuju nove anekse dok zajedno s Ministarstvom financija ne analiziraju brojne pritužbe klijenata i nacrte novih ugovora. Danas će se na tu temu sastati ministar financija Boris Lalovac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, doznajemo iz resornog ministarstva. Od guvernera i ministra financija očekuje se odgovor na ključno pitanje je li zakonita klauzula da prestaju učinci konverzije ako dođe do eventualnog ukidanja zakona.

Naime, najviše spora među dužnicima uzrokovalo je kalkuliranje banaka o padu konverzije na Ustavnom sudu. Većina ih je u anekse stavila klauzulu da u tom slučaju promjene ugovora postaju ništetne, a odnos se banke i klijenta vraća u 'pretkonverzijske' okvire, pri čemu se klijent obvezuje banci vratiti razliku otpisane glavnice i eventualnih kamata. Ministar Boris Lalovac smatra da bi u tom slučaju banke pravnu zadovoljštinu trebale tražiti od države, a ne klijenata. Pravnici tumače da je klauzula pokušaj banaka da premoste situaciju što Ustavni sud nije suspendirao primjenu zakona već ga može samo ukinuti s posljedicama od dana objave te odluke, a ako se to dogodili, većina zajmova vjerojatno će već biti konvertirana i to se ne može mijenjati.

No, pristankom na tako formuliranu mogućnost u predloženim aneksima klijenti bi se unaprijed odrekli te zaštite, a banke elegantno izbjegle jedinu im preostalu pravnu mogućnost – tužbe protiv države. Ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama Udruge Franak, među dužnicima vlada popriličan kaos i nerazumijevanje predloženih izračuna konverzije. U pojedinim slučajevima nova kamatna stopa penje se na čak 7,15 posto plus euribor, što je i do dva postotna boda više od trenutne cijene po kojoj banke nude nove stambene kredite.

Dio dužnika u ponedjeljak nije ni zaprimio pisma iz banaka koje su ih odlučile otpremiti tijekom vikenda, tempirajući precizno posljednji zakonski rok 14. studenog. Nakon što je konverzija kroz izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju stupila na snagu krajem rujna, banke su imale 45 dana da klijentima pošalju prijedloge izračuna konverzije, nacrt novog ugovora te da na internetskim stranicama objave kalkulator konverzije. U slučaju da pristaju na nove uvjete, klijenti u roku 30 dana moraju potpisati aneks. U suprotnom, kredit ostaje vezan uz franak, glavnica se ne otpisuje, no treba imati na umu da je tečaj franka fiksiran do kraja siječnja, a kamatna stopa 3,23 posto na snazi je dok god je švicarska valuta 20 posto jači nego u trenutku dizanja kredita. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slažete li se s politikom profesora Ivana Lovrinovića, koja uključuje tiskanje novca i devalvaciju kune…

Branko Roglić:

Ne slažem se…
Tu politiku smo imali i srećom ju je prekinuo Nikica Valentić…

Njegova ideja (I.Lovrinovića) vodi u to da mi koji smo se zaduživali u kunama i plaćali dvostruko veće kamate nego oni sa švicarcima ponovno platimo račun onih koji su ulazili u hazard nadajući se da će profitirati na niskoj kamati. Nema smisla da mi porezni obveznici plaćamo njihovu grešku. Mislim da bi se gospodarski plan Mosta morao dobro usuglasiti s HNB-om i guvernerom Borisom Vujčićem kojeg iznimno cijenim.

New Report

Close