Tvornica za proizvodnju kožnih komponenti za autoindustriju bit će gotova u listopadu, zapošljavanja kreću u srpnju

Autor: Kristijan Škočibušić/VL , 12. lipanj 2014. u 12:07
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Marko Jurinec/PIXSELL

Austrijska tvrtka Wollsdorf u Poduzetničkoj zoni Jalžabet gradi tvornicu za obradu i finalizaciju kožnih komponenti za autoindustriju, avioindustriju i industriju namještaja te otvara 250 radnih mjesta.

Investicijski projekt u srijedu je u nazočnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, varaždinskog župana Predraga Štromara i načelnika općine Jalžabet Mirka Magića na gradilištu nove tvornice predstavio Andreas Kindermann, predsjednik Uprave Wollsdorfa. "Wollsdorf je vodeći dobavljač proizvoda od kože za svjetsku autoindustriju. Radimo s Audijem, BMW-om, Opelom. Renaultom, Nisanom, Volvoom, VW-om. Kožu proizvodimo i za namještaj te proizvođače zrakoplova. Izrazito smo izvozno orijentirana tvrtka i stalno se prilagođavamo potrebama tržišta.

 

27milijuna

kuna uloženo je u opremanje Poduzetničke zone Jalžabet

Na tom tragu je i nova tvornica. Nakon temeljitih analiza i obilaska svih potencijalnih lokacija odlučili smo se za Jalžabet. Riječ je o gradilištu koje je samo dva sata vožnje od centrale u Austriji. Zona Jalžabet ima jako dobru infrastrukturu, izravan pristup autocesti, a i poduzetnička klima je dobra", rekao je Andreas Kindermann. Njegove riječi potvrđuje i podatak da su nakon kupnje zemljišta u roku od mjesec dana dobili građevinsku dozvolu. Gradnja je počela u prosincu prošle godine, a radovi će biti dovršeni u listopadu ove godine. "Prva zapošljavanja počet će u srpnju, a do lipnja 2015. zaposliti ćemo 250 radnika", rekao je Kindermann ne otkrivajući visinu ulaganja. Neslužbeno, riječ je o investiciji većoj od osam milijuna eura. Nakon obilaska gradilišta župan Predrag Štromar rekao je da je nova tvornica dokaz kako je Varaždinska županija sposobna privući velike investitore. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije skrivao zadovoljstvo.

"Wollsdorfova investicija dokaz je da idemo u dobrom pravcu. Austrijski investitor odabrao je Hrvatsku u vrlo jakoj konkurenciji zemlja kao što su Kina, Slovenija, Mađarska i Rumunjska. Prepoznao je znanje hrvatskih radnika, iskoristio odličan položaj i infrastrukturnu opremljenost poslovne zone. Investicija je uspjela jer su u njezinoj realizaciji sudjelovale sve institucije na lokalnoj i državnoj razini. Hrvatski izvoz je u stalnom porastu, a prilog njegovom daljnjem rastu dat će i nova tvornica tvrtke Wollsdorf", istaknuo je Vrdoljak. Uz talijansku Calzedoniju i austrijski Wollsdorf, gradnju tvornice u Jalžabetu najavljuje i poljska tvrtka Pressglass koja se bavi proizvodnjom stakla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close