Vladi stižu preporuke za uštede, HNB sumnja u političku volju

Autor: Jadranka Dozan , 19. veljača 2015. u 22:00
U HNB-u ne očekuju preokret u izbornoj godini/D. Urukalović/PIXSELL

I prema efektima izdvajanja HZZO-a u HNB-u su skeptični jer sustav i dalje generira dospjele neplaćene obveze.

U proračunu za 2015. na rashodima nema značajnijih strukturnih reforma pa će strukturni manjak i dalje iznositi oko pet posto BDP-a, ali smanjenje deficita moglo bi proizaći iz detaljne analize proračunskih rashoda koja je u tijeku, ističu analitičari središnje banke u najnovijem izdanju Financijske stabilnosti.

Na toj detaljnoj analizi pet je posebnih povjerenstava grupiranih prema pojedinim vrstama rashoda radilo oko dva mjeseca (od početka prosinca do početka veljače), a do kraja ovog mjeseca Vladi bi trebali podastrijeti i objedinjene nalaze s prijedlozima milijarda kuna proračunskih ušteda. Hoće li preporuke stručnih timova predvođenih istraživačima ekonomskih instituta Vlada potom i primijeniti? Poput mnogih drugih analitičara, i HNB-ovi u to sumnjaju. "Malo je vjerojatno da će one biti provedene u izbornoj godini", kažu.

 

12,2posto

BDP-a proračunske su potrebe za financiranjem u 2015.

Neki ekonomisti takav ishod komentiraju i kroz prizmu činjenice da je detaljnu analizu rashoda od Hrvatske lani zatražio Bruxelles, pa ističu kako će Vlada tom analizom dobiti alibi i zadovoljti formu, a s primjenom kako bude, bude. Ako, nažalost, i ispadne tako, trud nekoliko desetaka stručnjaka angažiranih na analizi i izradi plana efikasnijeg i manjeg trošenja javnog novca u području zaposlenih, subvencija, zdravstva te poslovanja raznih agencija i fondova, ne bi trebao biti baš uzaludan.

Bit će to koristan alat i za postizborna vremena. No, ostaje primijetiti da je šteta da su zbog Vladina kašnjenja s narudžbom (u odnosu na kontrolne točke za provedbu preporuka Europske komisije u sklopu postupka pri prekomjernom deficitu) veoma opsežan posao morali nagurati u  neprimjereno kratak rok. Kao i u slučaju preporuka na temelju detaljne analize rashoda za manju i učinkovitiju proračunsku potrošnju, u HNB-u sa stručnom javnošću očito dijele i sumnje da će izdvajanje HZZO-a iz državne riznice omogućiti strukturne reforme u zdravstvu i smanjenje manjka.

Ocjenjuju, naime, da "sustav i dalje generira dospjele neplaćene obveze i nema jamstava da takav trend neće biti vidljiv i ubuduće". Zbog svega u središnjoj banci upozoravaju na fiskalnu (ne)održivost koja se ponajprije očituje u rastućem javnom dugu u uvjetima izostanka gospodarskog rasta. Javni dug mjeren udjelom u BDP-u, kažu, povećat će se i ove godine, s obzirom na to da proračun predviđa potrebe za financiranjem od 12,2 posto BDP-a.

Komentari (3)
Pogledajte sve

SLUČAJ FRANAK: ‘Dužnici su zbog tečaja bankama uplatili 10 milijardi kuna više’

Vaš link …

VLADO, ZAŠTO OVO IGNORIRATE? OVAKO SE TO RADI: Islanđani u zatvor strpali bankare koji su ih doveli do bankrota, a svi o tome šute!

Vaš link …

Sve, sve sve – samo ne ono pravo

HNB bi već jednom mogla početi naglašavati da se u Hrvatskoj opća insolventnost tretira kao nelikvidnost. Da ne duljim, predlažem svakome tko ne razumije o čemu se eadi da Nijemcu, Britancu ili još bolje Amerikancu pokuša objesniti pojam dugoročne blokade.

To je i glavni dokaz da Hrvatska nema tržišnu ekonomiju koja je sinonim za točna plaćanja u roku inače se ide u stečaj. To je kao da idete na reli ili trku sa super-automobilom, ali koji nažalost ima i jedinu falingu: u motoru mu pumpa za ulje malo radi a malo neradi.

Što se tiče preporuka za štednju, netko bi već jednom mogao sugerirati ministru Lalovcu da se susretne s Ivanom Miklošom, bivšim ministrom financija Slovačke a sada savjetnika ukrajinske vlade da mu objesni kako je u slovačkom ministarstvu financija smanjio broj zaposlenih za 30% a da nitko nije primijetio d anedostaju a niti se to osjetilo u radu ministarstva.

Ivan Mikloš je već predložio Ukrajincima da naprave nešto slično uz napomenu da je višak kod njih još veći.

Naravno, bilo bi neumjeno predložiti Borisu Vujčiću da analogno napravi i s HNB-om.

New Report

Close