Vladi sedam dana za dogovor s Molom

Autor: Marija Brnić , 14. veljača 2018. u 22:00
Petrokemiji vrijeme curi/Nel Pavletić/PIXSELL

Sindikalisti i branitelji pritišću da se riješi dokapitalizacija Petrokemije.

Petrokemijini sindikalci i branitelji dali su sedmodnevni ultimatum premijeru Andreju Plenkoviću za, kako navode u otvorenom pismu, stratešku odluku o završetku dokapitalizacije.

Činjenica je, međutim, da je Vlada dosad poduzela sve formalne korake koje ima na raspolaganju, a sam postupak zapeo je na ulagačima, odnosno na Ini, koja, kako se pokazalo, svoje učešće u dokapitalizaciji uvjetuje zelenim svjetlom za zatvaranje rafinerije u Sisku.

Pregovori s Inom, odnosno Molom, složena su priča i nerealno je očekivati da se zatvore preko noći, a Petrokemija vremena za čekanje nema.

Bez Ine, naime, nema dovoljno ulagača da bi se ispunio uvjet da se dokapitalizira tvrtku bez Bruxellesu neprihvatljive većinske participacije države.

Drugo rješenje su razgovori s austrijskim Borealisom, čija je ponuda još otvorena, ali je uvjetovana i državi i ostalim potencijalnim ulagačima neprihvatljivim zahtjevima.

Nervoza u Kutini raste jer se problemi s nelikvidnosti ponovno otvaraju. Iući mjesec istječe nedavno prolongirani rok za zatvaranje kretkoročnog kredita Erstea, a lančano se otvara i pitanje isporuke plina. Za objavu poziva za dokapitalizaciju, pak, sve je spremno, osim onog najvažnijeg – ulagača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close