Vlada u Imunološki zavod šalje krizni menadžment

Imunološkom prijeti blokada računa/Marko Prpić/PIXSELL Imunološkom prijeti blokada računa/Marko Prpić/PIXSELL

DUUDI i Ministarstvo gospodarstva danas odlučuju o modelu restrukturiranja.

Nakon što je Visoki trgovački sud usvojio žalbu Davornika Gajnika, bivšeg direktora Imunološkog zavoda i poništio nepravomoćnu odluku o otvaranju stečaja, država je kao njegov stopostotni vlasnik ekspresno stupila u akciju.

Danas će se sastati predstavnici Ministarstva gospodarstva i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te odlučiti tko će formacijski biti nadležan za restrukturiranje tvrtke, a to znači i za pronalaženje strateškog partnera. U Ministarstvu gospodarstva skloni su ideji da se za restrukturu Imunološkog zavoda koristi alat predstečajne nagodbe. Mogući su, naime, novi problemi u poslovanju tvrtke, u prvom redu zbog potencijalno brze blokade žiroračuna od strane vjerovnika, a u okviru predstečaja tvrtka bi kupila vrijeme i osigurala nastavak poslovanja do odluke o odabiru strateškog partnera.  

Dođe li do takvog dogovora, najprije će trebati riješiti pitanje tko će umjesto Gajnika nastaviti voditi poslovanje Imunološkog. Gajniku otkazni rok istječe 1. veljače, a to znači da u Imunološki ubrzo dolazi krizni menadžer. On će, pak, biti zadužen za brzinsku provedbu nekoliko ključnih poteza koje bivši direktor, smatraju u Ministarstvu gospodarstva, iz nerazjašnjenih razloga nije poduzimao. Primarno je, kako naš izvor navodi, da se pod hitno pronađe adekvatni prostor za obavljanje djelatnosti tvrtke.

O tome ovisi produženje proizvodne licence, a kako doznajemo, u vezi s time ne očekuju probleme. Naime, blic analiza tržišta pokazala je da postoji više cjenovno prihvatljivih lokacija na koje je moguće preseliti proizvodnju, te raditi u privremeno iznamljenom prostoru. No, krizni menadžer trebat će oformiti tim stručnjaka i sačiniti plan potrebnih ulaganja u nematerijalnu imovinu, prvenstveno u know-how te započeti sistematizaciju tzv. failova koji su vezani uz core biznis proizvodnje cjepiva i krvnih derivata. Što se potencijalnog spasitelja tiče, čini se da zbog karaktera proizvoda Imunološkog zavoda, država priželjkuje domaćeg partnera. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve