Vlada se mora odlučiti hoće li štititi dužnike ili izvoznike

Autor: Ana Blašković , 29. travanj 2016. u 07:44
Tečajni pomaci koji se mjere i u promilima su problematični/Thinkstock

Ekonomist Lovrinčević ističe da kunu guraju eksterni faktori, a posebno slaba potražnja za eurom.

Domaća valuta od veljače ove godine kontinuirano jača; tečaj se spustio na 7,47 kuna za euro što je razina posljednji puta zabilježena u lipnju 2013.

Jača kuna na ruku ide tvrtkama i građanima koji svoje obveze imaju vezane valutnom klauzulom prema europskoj valuti, no na nju zabrinuto gledaju domaći izvoznici. U Krašu, koji oko polovice svoje proizvodnje izveze, ističu da su im tečajni pomaci koji se mjere i u promilima problematični, unatoč hedgingu. 

Između čekića i nakovnja
"Već i malo jačanje kune prema euru, ali i dolaru, nama donosi negativni poslovni efekt na ostvarene prihode. No, zapravo se nalazimo između čekića i nakovnja jer, osim slabijih prihoda, trpimo zbog većeg uvoza inozemne konkurencije koja nas u domaćim trgovačkim lancima potiskuje s polica", kaže prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Među izvoznicima može se čuti da je jačanje domaće valute u raskoraku s namjerom Vlade da se oporavak ekonomije, ma koliko on skromnih dva posto rasta BDP-a bio ciljan, bazira na izvozu. "Vlada se mora odlučiti. S jakom kunom nema većeg izvoza, a bez njega ni ekonomskog rasta. Mora se donijeti odluka hoće li se štititi dužnici kojima je dug izražen u eurima ili izvoznike koji donose eure u blagajnu", kaže jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Među krivcima i turizam
Ekonomist Željko Lovrinčević ističe da kunu guraju eksterni faktori. "Jača kuna posljedica je slabije potražnje za eurima zbog niskih cijena nafte, kao i slabljenja dolara, koji rezultiraju pozitivnim trendovima u bilanci plaćanja. Također, banke prošle godine zbog konverzije kredita u franku nisu poslovale s dobiti pa nije bilo bi ni repatrijacije profita koja bi jačala potražnju za eurom. Istodobno, u prošloj turističkoj sezoni ostvaren je vrlo dobar prihod koji je bio 500 mil. eura veći od očekivanja što sve zajedno rezultira aprecijacijskim pritiscima na kunu", kaže Lovrinčević. Jača kuna mogla potrajati još neko vrijeme s obzirom na tek predstojeću sezonu, no radi se o privremenim efektima nakon kojih će se tečaj vratiti na prosječnu razinu između 7,5 do 7,6 kuna za euro.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close