‘Vlada će uskoro predložiti zakone koji će imati fiskalni efekt u 2014.’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2013. u 16:02
Milanka Opačić. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući najnovije procjene Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu, najavila da će Vlada uskoro zajedno s proračunom predložiti i određeni broj zakona koji će iduće godine imati fiskalni efekt.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući najnovije procjene Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu, najavila da će Vlada uskoro zajedno s proračunom predložiti i određeni broj zakona koji će iduće godine imati fiskalni efekt.

Europska je komisija u svojim novim jesenskim prognozama danas smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,0 na 0,7 posto, no povećala je procjene državnog deficita i javnog duga. U idućoj bi godini, prema procjenama Komisije, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) trebao porasti 0,5 posto, a u 2015. godini 1,2 posto.

I dok je smanjila procjenu pada BDP-a u ovoj godini, Komisija je povećala svoje procjene deficita opće države. Sada procjenjuje da će iznositi 5,4 posto BDP-a, dok je u proljetnim prognozama očekivala 4,7 posto. U idućoj bi godini deficit mogao porasti na 6,5 posto, dok bi u 2015. trebao pasti na 6,2 posto BDP-a.

Komisija je u novim prognozama povećala i procjenu javnog duga, pa sada očekuje da će u ovoj godini iznositi 59,6 posto BDP-a, iduće godine 64,7, a u 2015. porasti na 69 posto. Usporedbe radi, u proljetnim prognozama procjene su bile da će dug opće države ove godine dosegnuti 57,9 posto, a iduće 62,5 posto.

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn potvrdio je danas da će Hrvatska uskoro ući u postupak prekomjernog deficita (EDP) s obzirom da je proračunski manjak znatno iznad dopuštenih tri posto i da se očekuje brzi rast javnog duga.

„Još prije mjesec dana, svjesni toga da ćemo ući u proceduru prekomjernog deficita, donijeli smo odluke o određenim mjerama. Neke su mjere kratkoročne, i već se na njima radi. U iduća dva tjedna predložit ćemo i jedan broj zakona, zajedno s proračunom, koji će imati određeni fiskalni efekt na sljedeću godinu“, rekla je Opačić.

Istaknula je i da Vlada radi na određenim dugoročnim reformskim mjerama, na njih otprilike sedam, osam, o kojima će više informacija biti poznato do kraja godine.

Najavila je da bi do kraja godine trebali imati sve pokazatelje i kompletan plan što će se provoditi u idućoj godini i tko će to raditi.

"Sve ono što smo ostavili gospodarstvu, ostavit ćemo i sada; oslobodit ćemo ga jednog dijela parafiskalnih nameta, ali nažalost, više od toga ne možemo napraviti. Gospodarstvo će se morati puno više samo potruditi da se pokrene i otvori radna mjesta", kazala je Opačić, odgovarajući na upit novinara nakon dodjele 30 stipendija studentima iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji humanitarne akcije "Korak u život".

"Moramo biti optimistični, doista radimo sve što možemo i nadam se da ćemo vrlo brzo početi izlaziti iz krize", zaključila je Opačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close