Vijeće o Cefti, kreditima, trošarinama…

Autor: Božica Babić , 21. siječanj 2013. u 21:59
Vesna Pusić odgovarat će na pitanja predstavnika tvrtki/PIX

Za rezanje nameta na kavu i sokove.

Gdje "zapinju" pregovori o poziciji prehrambene industrije nakon što ulaskom Hrvatske u Europsku uniju izgubi carinske povlastice vezane uz tržište Cefte, kako do povoljnijih kredita i mogu li se smanjiti trošarine za kavu i sokove – teme su o kojima će danas raspravljati Vijeće za prehrambenu industriju pri Ministarstvu poljoprivrede.

Srpanj je sve bliži, a okvir budućeg trgovanja još nema ni obrise. Europska komisija navodno je tek počela razgovarati s BiH i Srbijom. Stoga je na Vijeće pozvana ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić od koje predstavnici prehrambene industrije žele čuti konkretnije detalje. S predsjednikom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Antonom Kovačevom pokušat će pak dogovoriti povoljnije modele kreditiranja kako tehnološke obnove tako i snažnijeg marketinškog nastupa u izvozu.Hrvatska je u skupini malog broja zemalja koje imaju trošarinu na kavu, u rasponu od pet do 60 kuna za kilogram te za proizvodnju sokova, gdje za svaki hektolitar u proračun uplate 40 kuna.

U proceduri je  novi Zakon o trošarinama pa proizvođači kave i sokova obnavljaju inicijativu za rezanje nameta koji im ruši konkurentnost. Članice bi bile zadovoljne da se porez na sokove bar prepolovi, ocjenjuje Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića. Milka Kosanović iz HUP-a kaže da od 4,83 kune država kroz PDV, trošarine i zbrinjavanje otpada prisvoji 2,56 kuna, trgovac kroz maržu 0,30 dok proizvođaču nakon što podmiri troškove ostane 12 lipa! Zbog PDV-a i trošarina kava im je, iznosi član Uprave Francka Josip Budimir, 30 posto skuplja nego u konkurencije. Slovenija nema trošarinu, ima je tek 4-5 članica EU i svugdje je znatno manja nego u Hrvatskoj.  

Komentirajte prvi

New Report

Close