Većina doza cjepiva protiv gripe kupljena od Imunološkog zavoda

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2011. u 22:00

U utorak je počelo cijepljenje protiv gripe čija se epidemija očekuje oko Nove godine, a utvrđeno je da su ovogodišnji virusi identični onima od prošle sezone

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i Zavodima za javno zdravstvo u utorak je započelo ovosezonsko cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kupio je 610.000 doza cjepiva koje je prema sastavu jednako onome proteklih godina. Naime, ovogodišnji virusi gripe, što je izuzetno rijetko, a zadnji put se dogodilo prije 18 godina, isti su kao i prošlosezonski.

Gripa još nije stigla u Hrvatsku, a početak epidemije očekuje se oko Nove godine. Kao i prijašnjih godina, cijepljenje se preporučuje kroničnim bolesnicima koji imaju povećan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili terapije (npr. onkoloških bolesti) te zdravstvenim djelatnicima. Za njih je cijepljenje besplatno, a ostali će za cjepivo morati izdvojiti 65 kuna. Ni u Europi još nema većeg pobola od sezonske gripe, već samo pojedinačnih registriranih slučajeva, i to izazvanih virusom A H1N1, koji sadrži i ovogodišnje cjepivo. Prema cirkulaciji virusa u prethodnoj sezoni i predviđanjima u ovoj sezoni ovogodišnje cjepivo sadrži antigene virusa A H3N2, soj virusa B te virusa A H1N1, koji je bio izazvao pandemiju tzv. svinjske gripe. Za Hrvatsku je nabavljeno 610.000 doza cjepiva za odrasle i stariju djecu, od čega je većina “Fluimuna”, koje proizvodi Imunološki zavod, te 64.980 doza “Fluada”, konjugiranog cjepiva namijenjenog starijima od 65 godina. Nabavljene su i 2000 doza “Vaxigripa” za djecu od šest mjeseci do 3 godine.

Cjepivo s mikroiglom

Manji ubod, ista zaštita
Na hrvatskom tržištu može se kupiti i Intanza, cjepivo za intradermalnu primjenu s mikroinjekcijskim sustavom tvrtke Sanofi Pasteur. Zbog kratke igle mikroinjekcijski sustav smanjuje rizik od lokalne neurovaskularne ozljede. Zahvaljujući dužini mikroigle od svega 1,5 mm, ovo cjepivo s mikroinjekcijskim sustavom je dizajnirano da nepogrešivo dozira precizno određen volumen i time ograničava dubinu uboda na 1,5 mm od površine kože, čime dokazano osigurava injiciranje egzaktne doze antigena u dermis, bez obzira na tjelesne karakteristike i dob cijepljene osobe. Potpuna učinkovitost cjepiva obično se postiže za dva do tri tjedna nakon cijepljenja. Moguće nuspojave su identične kao i kod ostalih cjepiva protiv gripe, a reakcije su blage i nestaju do unutar tri dana. Osobama od 18 do 59 godina namijenjena je doza cjepiva od 9 mikrograma, a za osobe starije od 60 godina preporučuje se doza od 15 mikrograma. Cjepivo od 9 mikrograma jednako je učinkovito kao i standardno cjepivo od 15 mikrograma, a intradermalno cjepivo namijenjeno starijima od 60 godina 14% učinkovitije je od standardnog cjepiva protiv gripe. Cjepivo nije namijenjeno osobama mlađima od 18 godina. Cijena mu je oko 100 kuna.

Činjenice

Gubitak radnih sati
Epidemija gripe osim zdravstvenih učinaka ima i vrlo negativne ekonomske posljedice u vidu visokih gubitaka zato što svake godine pobolijeva u prosjeku oko 100.000 ljudi. Procijenjuje se da se godišnje zbog gripe gubi oko 700.000 radnih dana, najmanje je dva puta veća opterećenost zdravstvenog sustava i bolnica, povećana je potrošnja lijekova. Također je utvrđeno da se 75% vrlo skupih antibiotika nepotrebno potroši upravo u sezoni gripe.

Povećani rizik
U Hrvatskoj je zabilježen podjednak broj oboljelih u sezoni 2009./2010. (58.000, 32 preminula) kao i u sezoni 2010./2011. (56.000, 28 preminula), dok je broj laboratorijski potvrđenih slučajeva nešto veći, odnosno 1561 u odnosu 1756. Budući da su za gripu u Hrvatskoj to relativno male brojke, smatra se da je većina populacije imunološki naivna, odnosno neprokužena, pa tako i u povećanom riziku od gripe ove sezone.

Komentirajte prvi

New Report

Close