‘Već 14 godina uspješno dokazujemo da invaliditet ne znači nesposobnost’

Autor: Marta Duić , 26. svibanj 2015. u 22:00
Milan Ožegović, predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator Festivala jednakih mogućnost, Milanka Opačić i Milan Bandić/ Patrik Macek/PIXSELL

Sudionici festivala argumentirano demantiraju povezanost invaliditeta s nesposobnošću i građane će opet uvjeriti da njihova djela postižu zapaženu vrijednost i zadivljuju publiku.

Ako si osoba s invaliditetom to ne znači da si nesposoban. I ti možeš i ti znaš.

Ovim riječima započeo je program Festivala jednakih mogućnosti na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića na kojem će građani od 26. do 28 svibnja moći uživati u glazbeno-scenskom programu, edukacijskim i rekreacijskim igrama u kojima ove godine sudjeluje 900 izvođača, od kojih je 600 osobe s invaliditetom. Voditelji programa su istaknuli kako je u pitanju Festival  koji stavlja osmijeh na lice svima i već godinama uspješno širi toleranciju.

Bujica kreativnosti
"Naš cilj prije četrnaest godina nije bio mijenjati svijet, svi znamo kako je to gotovo nemoguće, već smo željeli mijenjati svijest građana i društva prema osobama s invaliditetom", poručio je okupljenima Milan Ožegović, predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator Festivala jednakih mogućnosti. Ovu manifestaciju podržava turistička zajednica grada Zagreba, sam Grad te Ministarstva socijalne politike i mlade, a osobe s invaliditetom ne bi ni imale priliku pokazati svoje kreativne sposobnosti da u samim začetcima festivala  delegacija Europska komisija nije pružila financijsku podršku. Europska unija ima poznati slogan, jedinstveni u različitosti. Moramo se nastaviti boriti da svaki građanin bude jednako važan.

 

Opačić

Osobe s invaliditetom mogu puno ponuditi, a to će ovdje i pokazati. Događaji poput ovog pomiču granice prema naprijed

Jednake mogućnosti trebale bi biti moto svih nas kroz cijelu godinu", poručio je Branko Baričević, veleposlanik predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Svečanom otvorenju prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je u šali rekao da kako kada dva Milana ( Milan Ožegović i on) i Milanka (potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih) organiziraju festival, ne može biti loše. "Zagreb svakodnevno demonstrira da je grad jednakih mogućnosti", tvrdi Milan Bandić.

Milanka Opačić, istaknula je važnost sinergije svih koji podupiru i omogućuju održavanje Festivala jednakih mogućnosti dugi niz godina. "Osobe s invaliditetom zaslužuju biti integrirane u društvo, a ne da ih se prebacuje na brigu ustanova ili da se na njih gleda kao medicinski problem. One mogu puno ponuditi, a to će ovdje i pokazati. Događaji poput ovog pomiču granice prema naprijed", smatra Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Pohvalila se i kako je broj asistenata za osobe s invaliditetom u porastu, ta brojka je danas dosegla 650 što je velik pomak te kako Vlada novim zakonima mijenja svijest građana i pomaže osobama s invaliditetom. Već je usvojen Zakon o pravu na tumača znakovnog jezika, a Zakon o pravu na psa vodiča je predstavljen Saboru u ponedjeljak.

Ništa bez volontera
"Bitnih posebnosti ovogodišnjeg u odnosu na prethodne Festivale jednakih mogućnosti nema, uspjeh je što se u produženom kriznom razdoblju uopće održava s bogatim programom i naizmjeničnim točkama izvedbe glazbeno-scenskih umjetnika. Ove godine imamo novitet večernjeg programa u kojem u četvrtak 28. svibnja naizmjenično nastupaju dva glazbena sastava osoba s invaliditetom i dva popularna sastava: Razlika, Keops, Otkazani let, Opća opasnost", kaže Ožegović.

 

Bandić

Zagreb svakodnevno demonstrira da je grad jednakih mogućnosti

Ožegović tvrdi kako Festival redovito ostvaruje sve postavljene ciljeve, izravno pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Zagreba te procesu socijalne uključenosti osoba s invaliditetom. Jedna od posebnosti Festivala koju Ožegović ističe je ta što dolaze izvođači i iz susjednih zemalja, uglavnom iz Slovenije i BiH. Volonteri Festivala, bez kojih ga ne bi ni bilo- tvrdi Ožegović, prijavljivali su se na su na poziv Društva tjelesnih invalida, a interes je ove godine pokazalo mnoštvo studenata te je pristiglo čak 237 prijava.

Društvo tjelesnih invalida je sve prijavljene volontere educiralo i pripremilo za rad na Festivalu. Edukacije za studente održavale su se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva  i to na teme volonterstva i etičkih vrijednost, invaliditeta općenito te o podjeli radnih zadataka na Festivalu. "Ovogodišnji festival potpomaže 20 stručnjaka raznih specijalnosti i 186 ciljanih volontera – studenata s 15 zagrebačkih fakulteta", pohvalio se Ožegović. Cilj Festivala jednakih mogućnosti je ostao isti, a to je promicanje kreativnih sposobnosti i umjetničkih vrijednosti osoba s invaliditetom te istodobno uklanjanje predrasuda i razvoja društvene svijesti o invaliditetu, kojeg, nažalost, mnogi još izjednačavaju s nesposobnošću. Kao i dosad, cijela priča se održava na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program kojeg izvode osobe s invaliditetom u tri dana koliko Festival traje.

"Osobe s invaliditetom već 14 godina uspješno argumentirano demantiraju povezanost invaliditeta s nesposobnošću. Oni to rade naočigled svih građana grada Zagreba koji će se još jednom moći uvjeriti da njihova djela, baš poput djela drugih umjetnika, postižu zapaženu vrijednost i zadivljuju publiku", poručio je Ožegović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close