Potkradaju državu lažnim prijavljivanjem prebivališta

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2012. u 11:27
Ilustracija / PXL

“Osim u prosvjetnim službama gdje je to najprisutnije, lažna prijava prebivališta specijalitet je i u zdravstvenim krugovima.”

U Hrvatske se doslovno potkrada sustav preko naknada za prijevoz temeljem lažno prijavljenog prebivališta. Osim u prosvjetnim službama gdje je to najprisutnije, lažna prijava prebivališta specijalitet je i u zdravstvenim krugovima, piše Novi list.

Prošlog tjedna otkriveno je da su i tri člana jedne obitelji zaposlena u KBC-u Rijeka, po svemu sudeći, lažno prijavljivala prebivalište. Na taj način mjesečno im je bila osigurana nepripadajuća imovinska korist od oko 4.500 tisuće kuna, dok se na godišnjoj razini skupio sasvim zadovoljavajući iznos od 50 tisuća kuna. Novi list u posjedu je popisa koji se odnosi na mjesečne naknade za prijevoz djelatnika KBC-a u prigradskom prijevozu.

Od navedenih 250 osoba koje, navodno, imaju pravo na troškove prigradskog prijevoza, prema mišljenju i analizi izvora Novog lista iz KBC-a, za njih čak 50 može se reći da to pravo zloupotrebljavaju. Zvuči nevjerojatno da svaki peti zaposlenik koji je prijavljen u prigradu i ostvaruje pravo na povećanu naknadu za troškove prijevoza lažira podatke o svom prebivalištu. Naknade koje takvi zaposlenici ostvaruju za prijevoz iznose, od nekoliko stotina, i više od 2.000 kuna mjesečno, piše list. Ukupni trošak KBC-a za mjesečnu naknadu za prijevoz djelatnika u prigradu iznosi oko 260 tisuća kuna, a ukrade se, temeljem lažne prijave o prebivalištu, i do 60 tisuća kuna, piše list.

Zbog lažnih prijava prebivališta, osječka je policija kazneno prijavila četiri osobe iz Osijeka, u dobi između 33 i 48 godina. Oštetili su državni proračun  za više od 200 tisuća kuna. Istragom je utvrđeno da je četvorka između 2009. i ove godine lažno prijavila svoje mjesto prebivališta zbog isplaćivanja većih naknada za prijevoz, piše list.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close