Uvođenje najmodernije digitalne tehnologije u 150 škola diljem zemlje

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Iz EU fondova sufinancirat će se razvoj sustava koji će omogućiti korištenje suvremenih tehnologija u nastavi.

U razdoblju od 2015. do 2022. godine sredstvima EU fondova većima od milijarde kuna sufinancirat će se razvoj digitalno zrelih škola koje su spremne iskoristiti potencijal informacijsko-komunikacijskih tehnologija, priopćilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. “Uvođenje suvremene tehnologije u škole najbolji je primjer kako zemlja znanja nije samo slogan u Hrvatskoj nego budućnost naše zemlje“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. 

Educiranje nastavnika

U prosincu 2015. i srpnju 2016. potpisani su ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava za provedbu pilot projekta ‘e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola’ kroz koji će se omogućiti korištenje suvremenih tehnologija u nastavi te će se informatizacijom poslovnih i administrativnih procesa poticati racionalizacija i transparentnost poslovanja.
Projektom će se 150 škola, od čega 100 osnovnih i 50 srednjih škola (gimnazija i strukovnih), opremiti najmodernijom tehnologijom, a nastavno i nenastavno osoblje educirati za optimalno korištenje dostupne tehnologije i digitalnih sadržaja koji će se razviti unutar projekta.
Provedba je razdvojena na dva strateška projekta (A i B), koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa. 
Projekt A, koji je uglavnom infrastrukturno-uslužni, financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i služi kako bi se sadržaji, edukacija i podrška koju pruža projekt B optimalno iskoristili kroz korištenje sofisticirane IKT opreme, prilagođene potrebama hrvatskog obrazovnog sustava, kao i kroz pružanje raznorodnih e-usluga, s pomoću kojih će se nastavni, poslovni i administrativni procesi u školama učiniti efikasnijim i transparentnijim. 
  
Start početkom 2018.

Projekt B, kao sadržajno noseći dio projekta e-Škole, financiran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i fokusiran je na razvoj okvira (za digitalnu zrelost te za digitalne kompetencije) i strateških dokumenata (prijedlog Strategije digitalne zrelosti) te na edukaciju i podršku nastavnom i nenastavnom osoblju, razvoj digitalnih obrazovnih sadržaja i pratećih aktivnosti. 
Nositelj projekta je  Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET, uz partnerstvo s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu. 
Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole iznosi više od 306 tisuća kuna, od čega iz europskih fondova dolazi preko 193 tisuće kuna, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja veći od 46 tisuća kuna. Pilot projekt će se provoditi do 28. veljače 2018. godine. Na temelju rezultata pilot projekta, u razdoblju od 2019. do 2022. planira se provesti i veliki projekt putem kojeg će sve škole u Republici Hrvatskoj postati e-Škole.

Komentirajte prvi

New Report

Close