Uvodi se nacionalna mirovina, prva bi isplata bila 2021.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća.

Uža radna skupina kojoj je nositelj Ministarstvo rada i socijalne skrbi već neko vrijeme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će radnu skupinu proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice. Neki od stručnjaka potvrdili su nam da su prije desetak dana dobili poziv da se uključe u rad, piše Večernji list.

Radi se o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliki je hrvatski minimum za stjecanje mirovine, te nemaju pravo na mirovinu. Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća. Ministar Josip Aladrović kaže da će utvrđivanje kriterija za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine biti glavni zadatak proširene radne skupine. Zakonodavni okvir pripremat će se tijekom 2020., a prva isplata nacionalne mirovine bila bi 2021. godine.

Osim novca koji se mora osigurati u proračunu, jedno od glavnih pitanja koje će država razriješiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima je hoće li se nova mirovina dijeliti svima starijima od 65 (odnosno 67 ako produljenje radnog vijeka preživi sindikalni referendum) bez mirovine ili će se uvesti određeni kriteriji temeljeni na imovinskom i dohodovnom cenzusu. Mnogi savjetuju Vladi da ni ne koristi pojam “nacionalna mirovina” nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna mirovina, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu skrb. Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti mirovinski sustav od proširenja prava, ali i da se ne potiče siva ekonomija i praksa neplaćanja mirovinskih doprinosa.

Najugroženija skupina

Vlada tek treba objaviti točan broj potencijalnih korisnika, a procjene iznose od 40.000 do čak 85.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju uvjete za mirovinu te povremeno ili stalno primaju socijalnu pomoć. Uglavnom se radi o staricama koje žive same, koje su najugroženija skupina stanovništva.

“Stalna socijalna pomoć za starije” ili “nacionalna mirovina” morala bi biti niža od najniže mirovine koja se stječe za minimalnih 15 godina staža i trenutačno iznosi oko 970 kuna. Tu najnižu mirovinu, takozvani umirovljenički minimalac, prima svaki četvrti umirovljenik, a ni ona nije u cijelosti pokrivena uplatama doprinosa.

Razlika se isplaćuje iz proračuna i ona godišnje doseže 1,7 milijardi kuna. Kad bi nacionalna mirovina bila 800 kuna, država bi za 85 tisuća korisnika nacionalnih mirovina trebala dodatnih oko 800 milijuna kuna godišnje. No, kako znatan dio starijih već prima socijalnu pomoć konačni trošak bio bi manji.

Komentari (20)
 • zez1
  zez1 0:19 5.9.2019.

  zm1


  Kirin


  bob1391


  Moze drzava financirati i davati pa nek se i zove Nacionalna mirovina ali uz jedan uvjet: radna sposobnost. Ako je netko bio radno sposoban a nije nista radio onda ne treba ni primati nista.

  Pa najveći broj umirovljenika čine lažni invalidi rada.


  Ma može ih biti i 50 %.

  Još malo neće biti ni 10 kuna za njihove mirovine.
  Tako da je to potpuno nevažno.

  Ne pricajte g.uposti , ratnih vojnih invalida je oko 6% od svih umirovljenika , kako mozete drobit ovako napamet
 • zez1
  zez1 0:17 5.9.2019.

  NaBiduAsku


  ptahotep


  To što netko nije bio "zaposlen" ne znači da društvo od njega nije imalo/ima koristi , možda i mjerljivije koristi od nekoga tko je "radio", pa i 40 god.!!! Samo jedan primjer: roditelj koji je bio sa svojom djecom doma tj. djecu nije slao u vrtiće, ako je imao troje djece: 3x5=15.15godina nije trošio novac kojim društvo sufinancira vrtiće(to nisu mali iznosi)!!
  bolji primjer je nas koji trgujemo na burzi… a nemamo 'posao'… uplaćujemo fine iznose na ime poreza na dobit evo već još malo četvrtu godinu… nije baš da ne pridonosimo…

  Da bi dobivao penziju moraš uplaćivati u mirovinski fond.
  Drugi kaj rade također plaćaju poreze, a porezi na dobit je samo jedan od mnogih.

 • zm1
  zm1 23:48 4.9.2019.

  Kirin


  bob1391


  Moze drzava financirati i davati pa nek se i zove Nacionalna mirovina ali uz jedan uvjet: radna sposobnost. Ako je netko bio radno sposoban a nije nista radio onda ne treba ni primati nista.

  Pa najveći broj umirovljenika čine lažni invalidi rada.

  Ne pricajte g.uposti , ratnih vojnih invalida je oko 6% od svih umirovljenika , kako mozete drobit ovako napamet

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!