Uvodi se nacionalna mirovina, prva bi isplata bila 2021.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća.

Uža radna skupina kojoj je nositelj Ministarstvo rada i socijalne skrbi već neko vrijeme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će radnu skupinu proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice. Neki od stručnjaka potvrdili su nam da su prije desetak dana dobili poziv da se uključe u rad, piše Večernji list.

Radi se o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliki je hrvatski minimum za stjecanje mirovine, te nemaju pravo na mirovinu. Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća. Ministar Josip Aladrović kaže da će utvrđivanje kriterija za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine biti glavni zadatak proširene radne skupine. Zakonodavni okvir pripremat će se tijekom 2020., a prva isplata nacionalne mirovine bila bi 2021. godine.

Osim novca koji se mora osigurati u proračunu, jedno od glavnih pitanja koje će država razriješiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima je hoće li se nova mirovina dijeliti svima starijima od 65 (odnosno 67 ako produljenje radnog vijeka preživi sindikalni referendum) bez mirovine ili će se uvesti određeni kriteriji temeljeni na imovinskom i dohodovnom cenzusu. Mnogi savjetuju Vladi da ni ne koristi pojam “nacionalna mirovina” nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna mirovina, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu skrb. Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti mirovinski sustav od proširenja prava, ali i da se ne potiče siva ekonomija i praksa neplaćanja mirovinskih doprinosa.

Najugroženija skupina

Vlada tek treba objaviti točan broj potencijalnih korisnika, a procjene iznose od 40.000 do čak 85.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju uvjete za mirovinu te povremeno ili stalno primaju socijalnu pomoć. Uglavnom se radi o staricama koje žive same, koje su najugroženija skupina stanovništva.

“Stalna socijalna pomoć za starije” ili “nacionalna mirovina” morala bi biti niža od najniže mirovine koja se stječe za minimalnih 15 godina staža i trenutačno iznosi oko 970 kuna. Tu najnižu mirovinu, takozvani umirovljenički minimalac, prima svaki četvrti umirovljenik, a ni ona nije u cijelosti pokrivena uplatama doprinosa.

Razlika se isplaćuje iz proračuna i ona godišnje doseže 1,7 milijardi kuna. Kad bi nacionalna mirovina bila 800 kuna, država bi za 85 tisuća korisnika nacionalnih mirovina trebala dodatnih oko 800 milijuna kuna godišnje. No, kako znatan dio starijih već prima socijalnu pomoć konačni trošak bio bi manji.

Komentari (24)
 • brendon
  brendon 13:12 13.11.2019.

  ………………
  Nije taj princip mirovinski toliko loš, nego nije dovoljan.
  Znači, ovi koji izdvajaju oni su sa svojom sudbinom. Tri stupa.
  Ovi koji neizdvajaju bi trebali dobit tu radno neradnu besposlenu nacionalnu penziju kao separaciju iz nekog paralelnog fonda (EU i tako dalje).
  Dok crkva i ja bi trebali biti plačeni iz iznimnog fonda.
  Znači: koliko crkvi toliko BOGu.
  ……………………
  Sad je penzija 37% plače (isto je buđet 37% BDPa). 6767 HRK > 2500 HRK
  Ovi separatisti bi trebali dobiti 37% penzije = 911 HRK mjesečno.
  Znači ja i crkva kao i ove separatne radno nezaposlene nacionalne penzije: 911 HRK.
  Šta, neslaže se? BOGu opet malo? Hehehehe!
  Ali ako ima 1000 svečenika onda je to mjesečno 911 000 HRK, i toliko BOGu.
  Šta, opet nevalja? BOG je plačen zilion a penzija mu milion?
  ………….
  Dobro, znači imamo mirovinske fondove, odvojene fondove i iznimne fondove.
  Opet 3 stupa? A dobro 3 u 3 stane. Kaj ne.
  “pi me ga pi me ga sve do dana belega!”

 • brendon
  brendon 15:51 12.11.2019.

  ptahotep


  To što netko nije bio "zaposlen" ne znači da društvo od njega nije imalo/ima koristi , možda i mjerljivije koristi od nekoga tko je "radio", pa i 40 god.!!!

  to je jedan lepi primjer .. 1/1001 …
  evo moj primjer:
  2/1001: .. ja sam najdobriji čovek na svetu i usudio sam se da radim kao BOG već dvadest godina .. i ja nikad nisam htio da se zaposlim jer bi tada uzeo radno mesto Vesni Pusič ili kome drugome .. ali dobrota se ne plača u državi ni u politici njenoj .. sad kad sam ja raspustio države počinjem plačati dobrotu … hehe ..
  3/1001: ja sam proizvodio organsko povrče i ako sabornici nebi kupili ja sam morao sve pofrezati … sad ja formiram NAKUP … ako neko nemože prodat onda nakup more kupit … pa ne ovisimo više o kupiteljima … ikona ti je dobra ali opet je bolje prilagodit neutralnosti i našoj genijalnosti .. hvala
 • brendon
  brendon 15:29 12.11.2019.

  CRONER83


  Čija je ovo genijalna ideja? Zašto bi porezni obveznici plaćali nerad? Zašto se sada ne digne referendum u svezi ovog pitanja? Ljudi rade pod 40 godina i dobiju 2000,00 kn mirovine, a netko tko nije radio niti 15 godina cca 800,00 kn? Od kuda će se to financirati?


  to je malo prežestoko … baba je odgajala dobar špinat i hranila društvo … a oni su išli na fakultete da se uhljebe i onda da proizvedu zakone za krađu penzija (23 puta se kresali penzije) … i opet spadnu na didovu penziju .. slavna država … 30 godina bez nacionalne penzije … hehehe .. biče treba opet nacionalistička penzija .. jeje … naziv bi trebao biti “radna penzija” … recimo tvoj komentar je bolje da ga nisi radio i da ti se taj nerad plati … rekao ti je Ivaniševič: da san se ja borija mi bi izgubili .. heheh .. znači zaslužio je boračku (branjeničku) mirovinu … dobro pusti sad to, kad oslobodimo Sanadera sve če se opet poboljšati a ja ču sve to podobriti
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve