‘Ustavni sud otvorio put novom i primjerenijem zakonu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2012. u 14:59
Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a (PIX)

Iz GONG-a pozivaju Ministarstvo uprave da što prije pokrene postupak izrade novog zakona na otvoren način, uključujući stručnu i aktivističku zajednicu.

Nestranačka udruga GONG ocijenila je da je Ustavni sud današnjom odlukom o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa otvorio put za donošenje novog i primjerenijeg zakonskog rješenja. "Današnja odluka Ustavnog suda o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odražava GONG-ov, ali i stav organizacija civilnog društva okupljenih u Platformu 112, da aktualni Zakon na potpuno krivi način definira i tretira pitanje sukoba interesa. Ovom odlukom Ustavni je sud otvorio put za donošenje novog i adekvatnijeg zakonskog rješenja kojim će se sukob interesa, ne samo sprječavati i kažnjavati, već će ga se sustavno prepoznavati i njime upravljati među dužnosnicima, službenicima i svim ostalim sudionicama procesa političkog odlučivanja, na svim razinama i u svim granama vlasti", priopćili su danas iz GONG-a.

Nalog Ustavnog suda Saboru da najkasnije do 15. veljače iduće godine osnuje Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u GONG-u smatraju "solomonskim rješenjem kojim se smanjuje rizik produbljivanja institucionalnog vakuuma". Ističu da izbor Povjerenstva po postojećem zakonu treba razumjeti u prvom redu kao ispunjavanje jednog od deset prioriteta za ispunjavanje obaveza proizašlih iz pregovora s EU.

"Međutim, u domaćem kontekstu, ono treba biti shvaćeno kao tranzicijsko rješenje kojim će se omogućiti funkcioniranje tehničkog aspekta rada Povjerenstva, u prvom redu prikupljanja i objave imovinskih kartica dužnosnika izabranih na predstojećim lokalnim izborima, te s punim razumijevanjem kako takav sastav Povjerenstva kao i kriteriji za njegov odabir najvjerojatnije neće biti rješenje koje će se iznjedriti u novome Zakonu", kažu u GONG-u u kojem smatraju da će budući zakon o upravljanju sukobom interesa predstavljati "kamen temeljac za rastakanje klijentelizma, a time i sprječavanje korupcije".

Iz GONG-a pozivaju Ministarstvo uprave da što prije pokrene postupak izrade novog zakona na otvoren način, uključujući stručnu i aktivističku zajednicu. Kažu kako očekuju da će i Europska komisija poduprijeti proces "prilagodbom jedne od deset točaka novonastaloj situaciji, ali i pružanjem pravovremene stručne potpore".

Ustavni sud ukinuo je danas neke odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a Saboru naložio da predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa osnuje najkasnije do 15. veljače iduće godine. Sud je odbacio prijedlog ukidanja čitavog zakona, donesenog u veljači 2011., a ukinuo je odredbe za koje je utvrdio da su Povjerenstvu dale ovlasti tijela kaznenog progona, suprotno ustavnom načelu trodiobe vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close