Uspjeh je postigao spajanjem dviju strasti, elektronike i brze vožnje

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2016. u 22:01
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Danas 28- godišnji Rimac, autor i proizvođač vrhunskih električkih vozila, prava je zvijezda hrvatskog biznisa, a američki Bloomberg svojedobno ga je uvrstio u osobe godine.

Po glasovima članova žirija sastavljenog od gospodarskih stručnjaka i novinara, poduzetnik Mate Rimac ušao je među petero kandidata, između kojih će čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika izabrati Gospodarstvenika godine.

Danas 28- godišnji Rimac, autor i proizvođač vrhunskih električkih vozila, prava je zvijezda hrvatskog biznisa, a američki Bloomberg svojedobno ga je uvrstio u osobe godine. Vijesti o njegovim novim idejama i uspjesima dolaze svakih nekoliko dana, tako je u zadnje vrijeme objavljeno da radi na razvoju tehnologija za autonomnu vožnju.

Njegova tvrtka Rimac automobili lani je podigla prihod sa 10,5 na 31,3 milijuna kuna prihoda, broj zaposlenih povećan je sa 33 na 80, a neto dobit dosegla je 1,7 milijuna kuna. Po prvi puta uvrstila se među dvadeset najatraktivnijih poslodavaca, i to na devetom mjestu.
Tvrtka Rimac automobili krenula je iz čistog entuzijazma i ljubavi prema automobilima i elektronici, a svemu su bila podloga natjecanja na kojima je Rimac uredno osvajao prva mjesta.

Njegov Concept_One predstavljen je na najvećem sajmu automobila te godine – IAA u Frankfurtu, a početkom 2013.isporučen je prvi primjerak, što je ujedno bio i prvi automobil koji je Hrvatska kao država proizvela i izvezla.
Rimac automobili su se s vremenom razvili u inženjersku i proizvodnu tvrtku koja uz vlastite automobile, razvija i proizvodi razne automobile i prototipe za druge, prvenstveno automobilske tvrtke.

“Ja sam pokrenuo firmu s ciljem da napravim sportski auto, ali sam brzo shvatio da je za to potrebno jako puno novaca, kojih nisam imao. Jedini način da firma opstane je bio da radimo razvoj i inženjering za druge firme”, rekao je Rimac.
Glavni proizvod tvrtke danas je upravo tehnologija, od suradnje s Koenigseggom do proizvodnje baterija za invalidska kolica, električne bicikle, za brodove. Sada imaju projekt u sklopu kojeg najavljuju izradu najveće baterije ikad, proizvedenu za trajekt koji će ploviti na sjeveru Europe.

Nakon što je 2014. od stranih investitora dobio 10 milijuna eura, Rimcu su nastavile stizati ponude pa je prije nekoliko mjeseci najavio kako bi zbog druge runde investicija mogao odseliti sjedište tvrtke izvan Hrvatske. Naveo je kako investitori traže da sjedište tvrtke bude u nekoj drugoj državi, dok će proizvodnja i razvoj ostati u Hrvatskoj, te napominje da je već nakon prve runde financiranja bilo pritisaka investitora da se presele.

“Nama je tržište globalno. Nije nam tržište u Hrvatskoj, mi smo hrvatska firma i time se ponosimo i to ističemo gdje god dođemo”, rekao je Rimac.
Prije toga se na Facebooku pohvalio o uspjehu njegovih električnih bicikala Greyp na tržištu Južnoafričke Republike, gdje ih koristi policija.

Mate Rimac se još kao srednjoškolac istaknuo inovacijama, a s maturalnim radom i prvim patentiranim izumom nazvanom iGlove osvojio je 2006. Zlatno Teslino jaje, VIDI e-novation nagradu, za najbolji domaći ICT proizvod. Tvrtku je osnovao 2009. u namjeri da razvije i proizvodi najnaprednije električne sportske automobile na svijetu.

Od prvog zarađenog novca kupio je BMW E30 323i te vozio utrke s njim. Nakon što je benzinski motor tijekom jedne utrke eksplodirao, odlučio je spojiti svoje dvije strasti – automobile i tehnologiju. 

Kandidati za Gospodarstvenika godine:

Đuro Horvat (Tehnix)

Zvonimir Mršić (Podravka)

Mate Rimac (Rimac)

Branko Roglić (Orbico)

Ante Vlahović (Adris grupa)     

I čitatelji biraju
: glasajte za najbolje i osvojite nagrade

Glasaj online za svog favorita u kategoriji Gospodarstvenik godine i kategoriji Gospodarski događaj godine, obrazloži svoj odabir u kratkoj formi opsega do tisuću znakova 
i možda osvojiš HP prijenosno računalo.

Glasaj na www.vecernji.hr/gospodarstvenik-natjecaj

*Tri najbolje argumentirana odabira prema ocjeni stručnog žirija Večernjeg lista osvajaju HP prijenosno računalo.

** Dobitnike ćemo objaviti u razdoblju 15.11. – 30.11. na http://www.vecernji.hr/gospodarstvenik-godine/     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bolji i istinit naslov bi bio
“Uspjeh je postigao spajanjem dviju strasti, ukradenim novcem i brzom vožnjom”

…šasija Factory Five, baterije A123 systems, elektromotori iz Kine, zamotaš u dobar PR i eto superautonobila. Bravo Mate.

Kad nema vijesti pise se o Rimcu…firmi koaj nije niti jedan auto prodala i redovito dobija sve moguce drzaven potpore uz potpore od tate “kontraverznog poduzetnika “koji ima 4 akticna kazenna procesa. Kako novinari mogu biti tako needucirani?

New Report

Close