UNDP pokreće prvu hrvatsku akademiju za grupno financiranje

Autor: Bernard Ivezić , 22. travanj 2015. u 22:00
Projekt energetske obnove osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću potaknuo UNDP na akciju/ Ž. Mršić/PIXSELL

Projekt UNPD-a podržavaju Zagrebački inkubator poduzetništva, CRANE i Razvojna agencija Zagreb.

Krajem svibnja počinje prva akademija za grupno financiranje u Hrvatskoj, Crowdfunding Academy, koju zajednički organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i društveno poduzeće Brodoto. Grupno financiranje sve je popularniji oblik prikupljanja početnog kapitala za startupe, male i mikro poduzetnike te različite društvene inicijative.

Lani je na taj način, prema podacima portala Crowdfunding.hr, 14 projekata iz Hrvatske prikupilo 2,76 milijuna kuna ili tri puta više nego u svim prijašnjim godinama. Robert Pašičko, voditelj projekta pri UNDP-u kaže kako žele prošlogodišnji uspjeh s kampanjom za grupno financiranje energetske obnove osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću prenijeti na nacionalnu razinu. "Tada je putem internetske platforme za grupno financiranje Indiegogo.com prikupljeno 10.000 dolara, koji su za sobom povukli dodatan interes donatora, pa je na kraju školi ukupno donirano više od 800.000 kuna za projekt energetske obnove", kaže Pašičko.

 

14hrvatskih

projekata lani uspješno financirano putem grupnog financiranja

Pojašnjava da su tom prilikom shvatili koliko je grupno financiranje moćan način početnog financiranja, ali i da je u Hrvatskoj potrebno stvoriti kritičnu masu ljudi i organizacija koje bi podržavali takve projekte i bili podloga za razvoj domaće crowdfunding zajednice. "U tome su nas podržali, među inima, ZIP, CRANE, Razvojna agencija Zagreb  i drugi, a želja nam je da kroz Crowdfunding Academy prođe 10-ak timova koji žele pokrenuti svoje kampanje", kaže Pašičko.

Navodi da je hrvatski ured UNDP-a, nakon kampanje za energetski neovisnu školu u Kaštel Lukšiću, potaknuo slične UNDP-ove projekte po svijetu.  Najuspješniji je napravljen u Libanonu gdje su putem vlastite crowdfunding platforme Livelebanon.org prikupili dva milijuna dolara. "Kao agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi razvojem, važno nam je ići ukorak s tehnologijama i inovacijama i naučiti kako se one mogu primijeniti za naše razvojne ciljeve", zaključuje Pašičko.

Komentirajte prvi

New Report

Close