Umjesto obećane nagrade ‘cinkanje’ sms-om se naplaćuje

Autor: Josipa Ban /VLM , 07. siječanj 2013. u 14:33
Ravnateljica Porezne Nada Čavlović Smiljanec/PIX

Porezna uprava osmislila novi izvor zarade za državni Apis i privatnu tvrtku u austrijskom vlasništvu.

Akcijom informiranja građana o fiskalizaciji Vlada je prekršila Zakon o elektroničkim komunikacijama, upozorio je Vladu putem Facebooka, Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije.

Osim web aplikacije Porezna uprava dala je mogućnost građanima da i putem SMS poruka provjeravaju jesu li računi prijavljeni u centralnom sustavu Porezne. Iako je Porezna objavila broj na koji se SMS može poslati (61547) tek je naknadno, nakon javnih kritika, navela i cijenu usluge što je kršenje Zakona koji propisuje da je uz oglašavanje SMS usluga nužno navesti cijenu SMS poruke. Vlada je to propustila učiniti na svojoj Facebook stranici, na web stranicama Ministarstva financija i u promotivnom video-prilogu. Novčana kazna koja se u tom slučaju predviđa kreće se i i do 500 tisuća kuna. Cijenu usluge od 0,85 kuna s PDV-om pronašli smo na stranicama operatera usluge, tvrtke Fun Agent iz Zagreba koja se bavi iznajmljivanjem kodova. Njezin osnivač je poznata austrijska tvrtka Kapsch CarrierCom, koja također posluje u Zagrebu. Iz Fun Agenta ističu kako posao s Poreznom nisu dobili preko natječaja jer imaju ugovor s Apis IT-om (tvrtkom u vlasništvu države i grada Zagreba), koji ima ugovor s Poreznom upravom.

Iako je cijena SMS poruke ovog operatera dvostruko veća od cijene SMS-a drugih, "Kad pokrijemo troškove odlaznih poruka te mjesečni trošak kratkog koda, ne možemo govoriti o nikakvoj zaradi", tvrde u Fun Agentu. U Poreznoj tvrde da većinu od iznosa SMS-a od 0,85 kuna primaju mobilni operateri T-Mobile, Vip i Tele 2, dok manji dio pripada APIS-u, pa ispada da je Fun Agent, broj, odnosno kod, iznajmio besplatno. Apis IT molili smo za objašnjenje kako se točno dijeli zarada od poruka, međutim,  nismo dobili odgovor, kao ni zašto su za operatera odabrali baš tvrtku Fun Agent te koliko dugo s njom surađuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close