Ulaganje u pretovarnu luku kruna Agrokorovih ulaganja u Vupik

Autor: Marija Crnjak , 04. prosinac 2012. u 22:01
Davor Bošnjaković i Krešimir Kuterovac u novoj Vupikovoj luci

Todorićev Agrokor očekuje da će se puni potencijal investicije iskoristiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Nova Vupikova luka za utovar i istovar žitarica i uljarica na obali Dunava u Vukovaru ovih dana je počela s radom. Rezultat je to Agrokorove investicije od čak 80 milijuna kuna.  Kako ističu u Koncernu kruna je to Agrokorova ulaganja u Vupik kojeg je tvrtka Ivice Todorića preuzela 2010.godine.

Luku, koja je povezana silosom Dunav za privremeno skladištenje robe te željezničkim kolosijekom, će osim Vupika moći koristiti i vanjski partneri koji su već iskazali interes jer se luka nalazi na sredini plovnog puta Dunava i omogućuje utovar i istovar brodova 24 sata dnevno, te znatno niže cijene transporta. Agrokor je u Vupik u posljednje tri godine uložio ukupno 530 milijuna kuna, najviše u stočarstvo i nove farme svinja, muznih krava i junadi. Cilj ulaganja u pretovarnu luku je bolje iskoristiti ogroman potencijal Dunava za trgovanje i promet robe po znatno nižim cijenama, a pun potencijal investicije moći će se iskoristiti s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je Mario Talajić, direktor Agrokor trgovine. "Ovo je najvažniji logistički punkt na Dunavu, na polovini plovnog puta između Roterdama i Constanze, što znači da se Agrokor uključuje u veliku međunarodnu razmjenu roba. Povećat ćemo mogućnosti trgovanja u cijeloj regiji, što će u potpunosti doći do izražaja ulaskom Hrvatske u EU. S otvaranjem tržišta pristupanje će drastično izmijeniti sliku trgovine i skidanjem barijera mnoge tvrtke iz okruženja će trgovati putem ove luke.

Svoj put na strana tržišta pronaći će i hrvatske tvrtke", kazao je Talajić. Puni kapacitet pretovarne luke i silosa je 800 tisuća tona godišnje, što Vupiku može donijeti prihod od 1,6 milijuna kuna. Dosad je pretovareno 12 tisuća tona robe u suradnji s četiri vanjska partnera koji su iskoristili luku. "Ovo je jedinstvena investicija koja koristi prednosti Dunava koji dosad nije bio iskorišten u gospodarskom smislu, kazao je Krešimir Kuterovac, izvršni direktor poljoprivrede u Agrokoru, podsjetivši da Agrokor koristi Dunav za navodnjavanje. Kako je pojasnio direktor Vupika Davor Bošnjakovic, pretovarna luka iskoristila je potencijal silosa Dunav u kojeg je ugrađena najsuvremenija oprema s najvišim standardima ekologije. 'Ova investicija nadilazi potencijale Vupika i pomoću nje se pruža šansa za razvoj regije i mogućnost da i drugi ratarski proizvođaci izađu na tržište, što im je bilo teško zbog visokih cijena, istaknuo je Bošnjaković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close