Ukupni depoziti porasli za gotovo 13 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. veljača 2016. u 10:52
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Razmjerno snažan rast na godišnjoj razini, navode analitičari RBA, dobrim dijelom je rezultat prodaje Tvornice duhana Rovinj (TDR) tvrtki British American Tobacco (BAT).

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banka (HNB) ukazuju na nastavak godišnjeg rasta ukupnih depozita u prosincu 2015. godine, za gotovo 13 milijardi kuna ili 5,2 posto, na 257 milijardi kuna.

Premda su na mjesečnoj razini pali za 958 milijuna kuna ili 0,4 posto, ukupni depoziti, koji uključuju depozitni novac te oročene i štedne kunske i devizne depozite, na godišnjoj su razini tj. prema prosincu 2014. porasli za gotovo 13 milijardi kuna ili 5,2 posto te su iznosili 257 milijardi kuna, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem prosinca prošle godine dosegnuli 206,5 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni pad od 2,2 milijarde kuna ili 1,1 posto te godišnji rast od 7,2 milijarde kuna ili 3,36 posto. Godišnji rast, kažu analitičari RBA, posljedica je rasta deviznih i kunskih depozita.

Ukupni devizni depoziti iznosili su naime krajem prosinca 171,3 milijarde kuna, pri čemu su u odnosu na studeni smanjeni za 1,9 milijardi kuna dok su na godišnjoj razini porasli za 6,5 milijardi kuna ili 3,9 posto.

Razmjerno snažan rast na godišnjoj razini, navode analitičari RBA, dobrim dijelom je rezultat prodaje Tvornice duhana Rovinj (TDR) tvrtki British American Tobacco (BAT).

Budući da devizni depoziti čine 83 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja eura prema kuni u prosincu od 0,4 posto na godišnjoj razini, pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza, ističu iz RBA. 

Depozitni je novac krajem prosinca lani iznosio 50,5 milijardi kuna što je 1,2 milijarde kuna više u odnosu na studeni (2,5 posto) dok je na godišnjoj razini povećan za 5,6 milijardi kuna ili 12,5 posto. "To ukazuje na nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima, što je dijelom rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata od početka prošle godine", kažu iz RBA.

Promatrano prema sektorima, depoziti stanovništva, koji čine gotovo 82 posto ukupnih depozita krajem prosinca prošle godine, iznosili su 168,7 milijardi kuna i u odnosu na mjesec ranije zadržali su se gotovo na istoj razini (zabilježivši blagi pad od 0,1 posto), dok su na godišnjoj razini porasli za 1,8 milijardi kuna ili 1,1 posto. 

Uz mjesečni pad od 1,1 milijardu kuna ili 3,5 posto, depoziti poduzeća krajem prosinca iznosili su 30,6 milijardi kuna. Promatrano u odnosu na isti mjesec 2014. ukupni depoziti poduzeća su značajno porasli, za 7,1 milijardu kuna rastući po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi od 30,1 posto, što je posljedica transakcije vezane za kupnju TDR-a koja je zaključena krajem rujna.

Godišnji pad depozita zabilježen je u kategorijama drugih financijskih posrednika (31,3 posto), pomoćnih financijskih institucija (22,4 posto) te kod osiguravajućih društava i mirovinskih fondova (13,9 posto), a u RBA kažu kako bi "rast depozita u sektorima kućanstava i poduzeća mogao i u ovoj godini pridonijeti pozitivnim godišnjim stopa rasta ukupnih depozita".

Komentirajte prvi

New Report

Close